hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Újra német nyelvű szócsaták résztvevői voltak az MNÁMK-s gimnazisták

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Újra német nyelvű szócsaták résztvevői voltak az MNÁMK-s gimnazisták

2019. április 12-én rendezték meg a budapesti Goethe Intézetben a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedő országos kvalifikációs fordulóit.

Minden iskolahálózati fordulóból négy-négy tanuló jutott tovább az április 12-ei versenybe, köztük két MNÁMK-s diák, Gattyán Bence Gábor (10.B) és Schoblocher Dávid (9.A).

Gyakorlásképp a két MNÁMK-s diák néhány szakkörös diák kíséretében 2019. április 2-án Pécsre utazott a PTE Gyakorló Gimnázium diákjaihoz. Hasonló közös felkészülésre már több alkalommal sor került. Mindig jó hangulatban telnek ezek a délutánok és hasznosnak is bizonyulnak.

Egy nappal a verseny előtt, 2019. április 11-én egy vitatréningen vehettek részt a továbbjutók a Goethe Intézetben, amit ezúttal külföldi és magyar alumni diákok szerveztek és bonyolítottak le. A vitázók itt továbbfejleszthették vitakészségüket.

Másnap az országos kvalifikációs fordulókon a 16 fiatal a következő kérdésekről ütköztette véleményét:

Vitatéma 1: Szükséges-e két idegen nyelv tanítása a magyar szakgimnáziumokban?

Vitatéma 2: Szükséges-e, hogy a tanulók Magyarországon alanyi jogon ingyenes belépést kapjanak az állami múzeumokba?

A 24 perces viták során ketten az adott téma mellett, ketten ellene érveltek. A vetélkedőn a zsűri a tárgyi tudásra, a kifejezőkészségre, a meggyőzőerőre és a beszédkészségre is adott pontot.

Bencét és Dávidot öt iskolatársa is elkísérte a versenyre, akik ugyancsak a német nyelvű vitaszakkör tagjai.A szurkolók között ott volt Bőhm Ramóna (12.A) is, aki pontosan egy évvel ezelőtt ugyanezen a fordulón versenyzőként volt jelen, az idei évben pedig már ?öregdiákként? segítette a szakkör munkáját.

Mindkét diákunk jó teljesítményt nyújtott, Schoblocher Dávid az országos 10. helyen, Gattyán Bence Gábor a 11-16. hely egyikén végzett a versenyben. Dávid tartalék versenyzőként továbbjutott az országos elődöntőbe, amely 2019. május 28-án lesz a budapesti Goethe Intézetben. Ezzel együtt azt a lehetőséget is megszerezte, hogy 2019.április 23. és 27. között részt vehetett egy vitatréningen az elődöntőbe jutott versenyzőkkel és szlovén vitázókkal Passauban.

Szívből gratulálunk mindkét MNÁMK-s vitázónak!

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről: 

https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/magyar/

Péter Szandra
némettanár
 

(Fotók: Hutter Ottó; Bőhm Ramóna, Kiss Ildikó, Welck, Antonia)

További cikkek