hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Újra vitázástól volt hangos az MNÁMK

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Újra vitázástól volt hangos az MNÁMK

Iskolánk a 2010/11-es tanév óta vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága elnevezésű projektben, melynek keretében a diákok megtanulják nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. Dr. Major Hajnalka és Péter Szandra tanárnők vezetésével folyik a munka. 

2020. január 21-én sor került egy tréningnapra, amire két egykori vitázót is meghívtunk. Taxner Tünde és Czentnár Enikő tartottak a vitaszakkör tagjai számára workshopot. Mindketten Budapestről érkeztek. Tünde 2014-ben az országos elődöntőben vitázott, jelenleg egyetemista. Enikő pedig a tavalyi országos döntő egyik résztvevője volt, pillanatnyilag az érettségire készül. Örülünk, hogy ellátogattak hozzánk és megosztották a vitázással kapcsolatos tapasztalataikat tanulóinkkal.  

Köszönjük, hogy ezzel az intenzív tréninggel segítették az idei projektrésztvevőink vitakultúrájának fejlesztését!

Péter Szandra 
némettanár

 

Vitázik a világ ifjúsága az interneten:

Weboldal: www.jugend-debattiert.eu  

Sajtófotók és aktuális sajtóanyagok: www.jugend-debattiert.eu/Presse  

Információk magyarul: 

https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/magyar

 

Jdi projektnap az MNÁMK-ban

Január 21-én reggel kezdődött ez az izgalmas projektnap a „Vitázik a világ ifjúsága” program résztvevői számára. Az egész napot a vitázási készségeink fejlesztésének szenteltük. A nap első részében Frau Péter és Frau Major játékos, de nagyon hasznos feladatait oldhattuk meg. Az összes feladat magabiztosságunkat és beszédkészségünket fejlesztette, mivel ezek elengedhetetlenek a vitázásban. Mindeközben nagyon barátságos és családias légkörben tanultunk. Tanáraink sok rágcsálnivalóval és üdítővel láttak el, ez is csak fokozta a jó hangulatot. 

Későbbiekben kaptunk két vendéget is, Enikőt és Tündit, akik azért utaztak le Bajára Budapestről, hogy hasznos tanácsokkal és jó ötletekkel lássanak el minket. Velük az alapoktól kezdtük átbeszélni a vitázás fontos pontjait. Ismertették a vita felépítését, a szerepeket és az azokhoz kapcsolódó feladatokat, amiket a kis gyorstalpaló után a gyakorlatban is kipróbálhattunk. A nap végén négy diáknak lehetősége is volt az elsajátított tudást élesben is kipróbálni. Természetesen mindenkit alaposan kiértékeltek, és ebből sok hasznos információt szűrtünk le. 

A szuper projektnap megszervezésének sikere Frau Péter és Frau Major érdeme. Nagyon szépen köszönjük ezt a professzionális szervezést!

Varga László (9B) és Csáki Balázs (10B)

További cikkek