hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Vándorkulcs az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Vándorkulcs az MNÁMK-ban

Első olvasásra kicsit furcsának tűnhet a cím, ami valóban igényel némi magyarázatot. A magyarországi németek betelepülésének 300. évében számos rendezvényt tartottak magyarországi német falvakban, városokban. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata ehhez kapcsolódva indította el saját, országos méretű megemlékező kampányát.

Ennek lényege, hogy egy kulcs – amely egy képzeletbeli ajtót nyit a helyi múltba – egy korabeli láda kicsinyített másolatában vándorol egyik helyről a másikra. Oktatási intézményekhez, civil szervezetekhez, helyi német önkormányzatokhoz. Bárhová is érkezik, gyermekek, fiatalok és felnőttek kezdeményezésére és részvételével projektek valósulnak meg, amelyek a németek 300 évvel ezelőtti magyarországi betelepülésére és az általuk hazánkba hozott értékekre emlékeznek. Ezek dokumentumait elhelyezik a ládában, és az akció végén a településeken feltárt történetekről, leletekről kiadvány vagy kiállítás készül.

Az MNÁMK aulájába 2023. április 20-án érkezett meg a vándorkulcs, méghozzá egy gyönyörű ládában. Az nemzetiségi osztályainak tanulói az elmúlt hetekben több, a németek 18. századi betelepülésének témakörét feldolgozó projektben is részt vettek. A 9. c osztály „Utazás az ismeretlenbe” címmel színdarabot írt melyet elő is adott. A 10. c-sek egyik csoportja plakátot tervezett, másik csoportja forrásanyagokat és Dr. Paul Flach korábbi kutatását dolgozta fel, amely a bajai német nyelvű lelkipásztori tevékenység történetével és a Belvárosi Egyházközség első plébánosának, Karlmann Schrettl atyának életével és tevékenységével foglalkozik. A 11. c-s csoport a telepesek helyébe képzelte magát és leveleket írt a nevükben, illetve kreatív módon dolgozta fel Robert Becker Ungarndeutsche Ballade című művét. Voltak, akik verset írtak a betelepülők gondolatairól, érzéseikről. A diákok munkáiból – toborzó, plakát, levél, vers – kiállítás nyílt.

Az MNÁMK diákjai végül a tanulók kutatási eredményiből készült három ppt-t egybefűzve tették bele a ládába. Helyi történetről van szó benne, amely a betelepülés korszakára utal.

  1. A bajai német nyelvű lelkipásztori tevékenység története, amely
  2. P. Karlmann Schrettl, első plébános tevékenységével indul (1722-1730)
  3. és magába foglalja a Belvárosi plébánia és templom történetét

A ládába helyezett anyagokból majd kiállítás készül a budaörsi Heimatmúzeumban, ahonnan a kulcs elindult vándorútjára.

Fiedler Antal

További cikkek