hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Vendégek a testvérvárosból

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Vendégek a testvérvárosból

Szép hagyomány, hogy minden év szeptemberében diákok látogatnak a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába Baja német testvérvárosából, Waiblingenből. Így volt ez most is. A tíz tanuló közel két hétig az itteni gimnazisták vendégszeretetét élvezte.

Amikor beszélgettem velük, elmesélték, hogy ellátogattak Ópusztaszerre, Pécsre, Villányba és hazautazásuk előtt Budapestet is megtekintik. Megtetszett nekik az országunk. Különösen szép élmény volt számukra az ópusztaszeri ijász- és lovasbemutató, de szeretettel gondolnak vissza a családokkal eltöltött hétvégére is.

Érdeklődéssel várták első magyarországi útjukat, és nagyon jól érezték magukat nálunk. A vendéglátó diákokkal a közösségi portálokon már megismerkedtek, és élőben sem kellett csalódniuk bennük. Mindenki kedves volt velük és a beszélgetések, közös programok során az is kiderült, hogy nyitottság, érdeklődés jellemezi magyar társaikat. Volt, akit az éjjeli megérkezéskor már a buszon ‘kiszúrt’ bajai barátja, és akadt olyan német tanuló is, aki a ‘virtuális’ ismeretség jóvoltából szinte régi ismerősként ölelte meg az összes vendéglátót.

A német lányok és fiúk elárulták azt is, hogy szívesen ismerkedtek meg a magyar kultúrával, örömmel kötöttek barátságot itteni diáktársaikkal, és ételeink is rabul ejtették őket. Magukról elmondták, hogy a waiblingeni Staufel Gymnasium 10. osztályos tanulói, és szeretettel várják vissza magyar barátaikat 2020. májusában. A cserekapcsolat ugyanis akkor folytatódik, immár Németországban.

A projektet magyar részről Pappné Harcos Erzsébet, a 11. A osztályfőnöke, német részről Mark Wolf kísérőtanár koordinálta.

Fiedler Antal

További cikkek