hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Vitázik a világ ifjúsága – az országos elődöntőn jártunk

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Vitázik a világ ifjúsága – az országos elődöntőn jártunk

2018. május 28-án rendezték meg a budapesti Goethe Intézetben a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedő országos elődöntőjét.

Az idei versenyszezon utolsó előtti fordulójába, az országos elődöntőbe Máj Imre, az MNÁMK 11. B osztályos tanulója az országos kvalifikációs fordulókból a nyolc elődöntős mellett póttagként jutott tovább.

A fiatalok német nyelven vitáztak a 24 perces elődöntőben arról, hogy szükséges-e Magyarországon a gyermekeknek szóló televíziós adásokban a reklámok betiltása. Sajnos Imre ezúttal már nem bizonyíthatott, mivel mind a nyolc elődöntős megjelent, de azért érdeklődéssel követte a közönség soraiban mindkét szópárbajt, és szurkolt a versenyzőkért, akiket a versenyek és a tréning során megismert. Imre ugyanis 2018. április 23-27. között a nyolc elődöntőbe jutott diákkal együtt részt vehetett a győztesek tréningjén Drezdában. A németországi tartózkodás alatt lehetősége nyílt arra, hogy szlovák fiatalokkal vitasson meg különböző kérdéseket és továbbfejlessze vitakészségét.

Imrét három iskolatársa is elkísérte a versenyre, akik a rendezvény szünetében tettek egy sétát a közelben.

Máj Imre (11.B) a tavalyi versenyszezonban is sikeresen szerepelt, de idén még előkelőbb helyen végzett. Az országos 10. helyezéssel zárta a versenyt.

Bőhm Ramóna (11.A) pedig végül az országos 11-16. hely egyikén végzett a versenyben.

Szeretettel gratulálunk Imre és Ramóna versenyben nyújtott kimagasló teljesítményéhez!

Reméljük, a jövőben – immár ‘öregdiákként’ – mindketten segíteni fogják az iskolai vitaszakkör és a projekttanárok munkáját, és átadják tapasztalataikat a vitázó diákoknak!

 További információk és képek:

https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/magyar/ 

Péter Szandra
némettanár

2018. május 28-án került megrendezésre a ‘Jugend debattiert international’ német nyelvű vitaverseny országos elődöntője. A megmérettetésre a budapesti Goethe Intézet épületének falain belül került sor, amit Csipkó Bence, Reinhardt Krisztofer és én két tanárnő kíséretében külső szemlélőként meg is nézhettünk. Érkezésünket követően fogyasztottunk a kertben előkészített pizzákból és kávéból, majd kis ebédünk után lassan elfoglaltuk a helyünket a versenyteremben. A pódiumon többen intéztek a versenyzőkhöz a rövid beszédeket, kedves és bátorító szavakat; nagy meglepetésünkre egyik rég nem látott tanárunk, Andreas Neidhart is felszólalt. A verseny kezdetét vette. A nyolc elődöntőbe jutott versenyző a ‘Szükséges-e gyermekcsatornákon a reklámok betiltása?’ kérdést kapta témájául. Az első vita érdekes és nagyon gondolatébresztő volt. A második négyes sem volt rossz, habár kevésbé volt gördülékeny a vitamenet, ők is remek gondolatokkal rukkoltak elő.

A második vitakör befejeztével felhívtak minden résztvevőt az emelvényre, hogy szóljanak pár szót a saját véleményükről, tapasztalataikról is. Meglepő volt, hogy mennyire másképp vélekednek a kérdéssel kapcsolatban, mint amilyen álláspontot képviselniük kellett. Úgy gondolom, hogy ehhez mérten mindenki kitűnően teljesített. Szereplésüket követően körülbelül egy óránk maradt az eredményhirdetésig, és mivel rettentő hőség tombolt, elhatároztuk a fiúkkal, hogy elmegyünk meginni egy limonádét. Miután visszatértünk az előadóterembe, először a zsűri adott visszajelzést, majd kihirdették az eredményeket. Véleményem szerint azokat a vitázó fiatalokat választották be az országos döntőbe, akik a legjobban helytálltak aznap. Elégedetten és egy cseppet fáradtan indultunk haza. Kitűnően éreztük magunkat aznap, és már kíváncsian várjuk, hogy mi is megtapasztalhassuk, milyen is a mikrofon másik oldalán állni, és egy adott témában olyan oldalt képviselni, amely személyes véleményünktől távolabb áll.

 

Kovács Fanni, 10.a

(Fotók: Selmeczi Tamás, Kiss Ildikó)

További cikkek