hu Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Vitázni tanulnak a gimnazisták

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Vitázni tanulnak a gimnazisták

Az idei évad már zajlik, október eleje óta kedd délutánonként rendszeresen találkoznak a vitázás iránt érdeklődő diákok a Jugend debattiert international (Vitázik a világ ifjúsága) német nyelvű projekt keretében. Dr. Major Hajnalka és Péter Szandra tanárnők vezetésével folyik a munka.

Már hagyománnyá vált, hogy diákjaink vitakultúrájának fejlesztését egy intenzív tréningnappal is segíteni szeretnénk, amelyre idén 2019. január 24-én került sor. Ezen a napon Nick Patrick – egykori versenyző – tartott workshopot iskolánkban a gimnazista tanulóknak. Patrick Pécsről érkezett, számos vitában részt vett már, három évvel ezelőtt egészen a Prágában megrendezett nemzetközi elődöntőig jutott a versenyben. Tapasztalataiból merítve hasznos tanácsokkal látta el a mostani projektrésztvevőket. Tavalyi versenyzőink, Bőhm Ramóna (12A) és Máj Imre (12B) is segítségünkre voltak ezen a projektnapon.

Örülünk, hogy ezzel az intenzív tréninggel segítették diákjaink vitakultúrájának fejlesztését.

Köszönjük munkájukat!

Péter Szandra
némettanár

Alumni ? Workshop

2019. január 24-én egy különleges napot tölthettem el az iskola ‘Jugend debattiert’ szakkörös csoportjának társaságában. Péter Szandra és Major Hajnalka tanárnők meglepetés-játékokkal vártak bennünket, melyek mindenkit jó kedvre derítettek, és izgatottan vártuk, milyen lesz a nap folytatása.

A következő feladat már komolyabb volt: mindannyian kifejtettük, miért a „Jugend debattiert az emberiség legnagyobb találmánya”. Valójában nem is volt olyan könnyű a közönség előtt meggyőzően kiállni véleményünk mellett. Miután értékeltük magunkat, páronként kaptunk kitalált szavakat, amiket nekünk kellett definiálnunk. Ez azért volt hasznos, mert a verseny során is tisztázni kell a fontos fogalmakat.

Nem sokkal később megérkezett Patrick Nick, a verseny egykori résztvevője és országos nyertese Pécsről. Bemutatta a verseny sajátosságait, megbeszéltük, milyen részekből épül fel a verseny, és Patrick a tapasztalatait is megosztotta velünk. Egy kis gyakorlás után pedig rendeztünk egy mini-vitát, ahol a négy résztvevő a következő témáról vitázott: „Meg kell-e újítani Magyarországon a kötelező olvasmányok listáját?” A résztvevők nagyon határozottan, nagyon jó pro és kontra érvekkel álltak ki saját véleményük mellett. A vita (és ezzel a délután is) nagyon izgalmasan zárult.

Számomra ez a nap nagyon hasznos volt, sok új dolgot tanulhattunk, és mindezt élvezettel tettük. Hiszem, hogy ez a nap már a versenyre való sikeres felkészülés része volt.

Rávai Gabriella (10.B)

Vitázik a világ ifjúsága az interneten:

Weboldal: www.jugend-debattiert.eu

Sajtófotók és aktuális sajtóanyagok: www.jugend-debattiert.eu/Presse

Információk magyarul:

https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/magyar

Facebook: www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

YouTube: www.youtube.com/JugendDebattiertInt

További cikkek