hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Közművelődés

Intézményünkben a közművelődési tevékenység az 1991/1992-es tanévtől indult. A gimnázium impozáns épülete, a 200 főt befogadó aula szinte kínálta a lehetőséget előadóestek, koncertek, színházi előadások megrendezésére.

Az aulát körülvevő folyosó az évek folyamán fotó-, képző- és iparművészeti kiállítások állandó színterévé vált. Galériánk 2006 óta a Kisgalériák Szövetségének tagja.

Az épületegyüttes bővítésével – sportcsarnok, kollégium -, egyre több városi rendezvény helyszínévé vált intézményünk. Mára már számos nemzetközi és hazai szervezet tartja kulturális, és tudományos konferenciáit intézményünk falai között.

Legfőbb feladatunk a német nemzetiség hagyományainak, kultúrájának és nyelvének ápolása, az intézményegységek (óvoda, általános iskola, gimnázium, kollégium) és helyi társadalom igényeivel összehangolt közművelődési feladatok ellátása.

Tág teret biztosítunk a környékbeli amatőr és fiatal művészeti kezdeményezéseknek (koncert, kiállítás); támogatjuk az intézmény és mikrokörnyezetének közösségépítő kezdeményezéseit.

Tevékenységünk során igyekszünk széleskörű együttműködést kialakítani a magyarországi németség helyi, megyei és országos szervezeteivel (Bácska Német Kulturális Egyesület, Szekszárdi Német Színház, Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Magyarországi Németek Háza, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és regionális szervezetei) városunk közintézményeivel, kulturális szervezeteivel.

Németország Külügyi Kapcsolatokért Felelős Intézetével (IFA) együttműködve igen változatos és tartalmas programokat tudunk megvalósítani, és ajánlani a a német kultúra iránt érdeklődőknek.