hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„A kutya is ért németül?”

MNÁMK-UBZ > Óvoda > „A kutya is ért németül?”

Népszerű nyári napközis tábor a bajai MNÁMK-ban

2022. augusztus első hetében rendeztük meg intézményünkben-immár harmadszor-  a kutyával asszisztált német napközis tábort, alsó tagozatos diákok részvételével.

Nagy örömömre a csapat fele már visszatérő táborozó, intézményünk jóvoltából pedig már minden résztvevő találkozott valamilyen rendezvényen Korsós Mónika felvezetővel és vizsgázott terápiás kutyáival.

Így csak a szülők tették fel otthon a kérdést, hogy a kutyák is értenek-e németül-ahogy sok foglalkozás zajlott- hiszen a résztvevő gyermekeknek ez nem volt meglepetés, és őket is motiválta a német nyelv használata.

Az idén a segítő kutyák munkájának megismerésére helyeztük a hangsúlyt, a felelős állattartás elemeinek ismétlése mellett.

A KUTYÁVAL EGY MOSOLYÉRT ALAPÍTVÁNY jóvoltából hét kutya színesítette a heti programunkat!

Az ismerkedés után bőségesen jutott idő játékra, ügyességi vetélkedőre, különböző „agytornára” és a folytatásos történetünkre „Beigli” kalandjairól.

A gyerekek önként jelentkeztek a hangos olvasásra mindkét nyelven!

A digi táblán megjelenő különböző nehézségű feladatokat kihívásnak tekintették, versenyeztek azért is, hogy ki oldja meg.

A nagy hőség miatt több időt töltöttünk a klimatizált tanteremben, mint az udvaron, de játékból, mókából így is jutott bőven: pl. fújás, ill. kínai pálcika segítségével a jutalomfalat eljuttatása a várakozó kutyához; ügyességi táncverseny.

Az utolsó napon a kisvonatozást Shion, a husky ugyanúgy élvezte, mint a gyerekek.

A Türr Kilátónál aztán alig várta, hogy asszisztáljon a játékainkhoz.

 Számára a németül elhangzó játékszabály már teljesen megszokott, érthető.

A gyerekek motiváltsága kitartott a tábor zárásáig. Búcsúzáskor mindenki azt mondta, hogy jön jövőre is.

Köszönet a közösségi szolgálatukat teljesítő gimnazistáinknak és a nyári gyakorlaton lévő tanító szakos főiskolai hallgatóknak a segítségükért!

Brautigamné Fekete Erika

táborvezető

Íme az egyik résztvevő véleménye:

Szuperül éreztem magam a táborban, már tavaly is szerettem volna jelentkezni, de akkor nem sikerült, idén viszont teljesült az álmom. A táborban az volt a célom, hogy jobban megismerjem a kutyákat és többet megtanuljak róluk. Ez teljes mértékben sikerült, az volt a kedvencem, amikor arról beszélgettünk, hogy hogyan lehet trükköket megtanítani egy kutyusnak. Minden kutyus nagyon ügyes volt és tetszett, de van egy kedvencem, Shelby. Remélem jövőre is részt tudok venni ezen a táboron.” Laura

Így látták a tábort a segítő résztvevők:

„A kutyás táborban számtalan érdekes és hasznos információt tudtam meg eme csodálatos jószágokról, mint például kutyafajták nevét, szokásait, előnyeit illetve hátrányait.

Mindezek mellett rendkívül inspiráló volt számomra ez a pár nap kutyák tekintetében és erősen fontolgatom annak az esélyét, hogy legyen egy olyan fajta kutyám amilyet ott megcsodálhattam.

Während des Hundecamps, das vom 1. bis 5. August dauerte, habe ich viel Interessantes und Nützliches über diese wunderbaren Tiere erfahren, wie zum Beispiel die Namen, Gewohnheiten, Vor- und Nachteile von Hunde.Darüber hinaus waren diese paar Tage für mich hundetechnisch sehr inspierend und ich denke stark darüber nach, einen Hund zu haben, die ich ihn dort bewundern durfte.”

Matolcsi Tamás

„A kutyás táborban, ami augusztus 1-5 ig tartott nagyon jól éreztem magam. Sokat tanultam a kutyák neveléséről amiket a jövőben én is alkalmazni fogok. Az utolsó nap elmentünk közösen a kutyákkal kisvasutazni a városba és még a Türr kilátónál is megálltunk játszani.

In dem Hundecamp, das von 1-5 August dauerte, fühlte ich mich sehr gut. Ich lernte  viel über die Erziehung der Hunde, die ich in der Zukunft benutzen wird. Letzter Tag fuhren wir mit die Hunde mit der Kleinbahn in der Stadt und wir stoppten auch bei Türr Auslug, wo wir spielten.”

Roszik Dániel

„A táborban töltött idő számomra is nagyon jól telt. Az öt napban sok tapasztalatot szereztem a megfigyelés során. Nem csak a gyerekek, de még én is sok új információt tanulhattam a kutyákról és nevelésükről is. A színes programok mellett sor került néhány feladatra, amit a gyermekeknek németül kellett megoldaniuk, illetve a Bejgli kutyáról szóló mese is nagy szerepet játszott a tábor napjain.


Különös érzés volt visszatérni abba az iskolába, ahol 12 évig koptattam az iskolapadot, de jó volt azt látni, hogy milyen sokat változott a hely. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar visszatérek az iskolába és remélem lesz még alkalmam rá.”

Bognár Alexa

I.évfolyamos német nemzetiségi tanító szakos főiskolai hallgató

További cikkek