hude Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Bronzkori kalandozás a Sváb-sarokban

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Bronzkori kalandozás a Sváb-sarokban

Történelmi tábor az MNÁMK-ban

Önfeledten játszani, játszva tanulni, tapasztalatok útján ismereteket szerezni, élményekkel gazdagodni, pihenni? Mindezt sikerült megvalósítani az MNÁMK egy különleges, történelmi témájú táborában, ami 2021. július 12. és 16. között 20 felső tagozatos, 5.-6. évfolyamos tanuló részvételével, valamint Szauterné Lévai Klára, Krausz Éva és Kovács Villő pedagógusok közreműködésével valósult meg

 „Bronzkori kalandozás a Sváb-sarokban” címmel.

A tábor célja a Sváb-saroknak nevezett Hajós-Császártöltés-Érsekhalma-Nemesnádudvar települések történelmi, néprajzi, német nemzetiségi, gazdasági és természeti értékeinek megismerése volt.

A tábor központjaként az érsekhalmi tájház udvarán felállított jurta-tábor szolgált, ami már önmagában különleges élményt jelentett a gyerekeknek.

Az öt nap során nagyon gazdag programot sikerült megvalósítani.

Az Érsekhalma területén lévő bronzkori földvár régészeti emlékhelyből kiindulva kezdtük el feltérképezni, hogy miként változott az itt élő emberek élete a történelem különböző korszakai során. Kirándulásokat, kerékpár túrákat tettünk a környező német nemzetiségű településekre, ahol megismerkedtünk a történetükkel, illetve a hét során kipróbáltunk olyan tevékenységeket, foglalkozásokat, amelyek már a bronzkorban is léteztek, s az évezredek alatt, így a 300 évvel ezelőtti német betelepüléssel is fejlődtek, változtak, de fennmaradtak a mai napig.

  • „Bevettük” a várat: bebarangoltuk a területet, próbáltuk oda képzelni a bronzkori falut, megfigyeltük a vár egyes részeit, majd íjászat és dárdavetés következett a helyszínen.
  • Azt, hogy a német nemzetiségi hagyományok és a bronzkor között is lehet kapcsolódási pontokat találni, bizonyítja a földvárról, mint „Elátkozott hegy”-ről szóló hajósi monda, amit a gyerekek elolvastak, feldolgoztak és összehasonlítottak hajósi és nemesnádudvari dialektusban is.
  • Természetesen nem maradhattak ki a pincék egyik településen sem. Nemesnádudvaron a szőlészet-borászat hagyományaival ismerkedtünk, ahol nem csak a Krausz-család több, mint százéves pincéjét tekinthettünk meg, hanem kipróbálhatták a táborozók egy játékos verseny keretében, hogy ki tud több vizet felszívni „híbér” segítségével.
  • A régi mesterségek, illetve hétköznapi tevékenységek felelevenítéseként az érsekhalmi tájháznál kenyeret és kalácsot sütöttünk kemencében, paprikás krumplit készítettünk bográcsban, majd meglátogattuk a lovardát, ahol a Nemzeti Vágtára és a Kincsem Park versenyei számára nevelnek, edzenek versenylovakat.   Ezt követően bronzkori jelmezeket, fegyvereket és ékszereket készítettünk.
  • A hajósi pincefaluval kerékpár túra keretében ismerkedtünk meg, útban Császártöltés felé.  Császártöltésen a fazekas mesterséget próbáltuk ki, közben megnéztük a sváb tájházat, a falu történetét őrző emlékhelyeket és kiállításokat.
  • Az utolsó estén bronzkori „partyval” búcsúztunk, saját készítésű ruhákban, ékszerekkel, fegyverekkel kis jelenetekkel, tábortűzzel, szalonnasütéssel.
  • Végül plakátok készültek a látottakról, s visszajelzések arról, hogy mi tetszett, hogyan érezték magukat a gyerekek az öt nap alatt.

Mindezek mellet sok játékra és szabadidős tevékenységre is jutott idő a hét folyamán.

A tábor első alkalommal került megrendezésre, de nagy sikert aratott.

„Jövőre ismét szeretnénk jönni” – ezzel a mondattal búcsúztak a gyerekek. Több elismerés talán nem is kell ennél nekünk, szervező pedagógusoknak.

A tábor megvalósításáért köszönettel tartozunk a Bács-Kiskun Megyei Német Önkormányzatnak és a Bajai Német Önkormányzatnak, akik anyagi hozzájárulásukkal támogatták a tábor szervezését, továbbá az Együtt Érsekhalmáért Egyesület vezetőjének, Gonda Jánosnak és munkatársainak, akik házigazdái voltak a táborunknak.

Szauterné Lévai Klára

a tábor szervezője

További cikkek