hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Határtalanul

Az MNÁMK 7. évfolyamának tanulói a „Határtalanul” programnak köszönhetően 2023. május 14-én, vasárnap hajnalban Erdélybe indultak. A diákok a korai időpont ellenére sem álmosan, annál inkább lelkesen szálltak fel a buszra.

Elsőként Déva várát tekintettük meg, miután mintegy harminc perc, gyönyörű hegyi túrát követően felértünk az erődítményhez. Ez volt az egyetlen olyan program, amikor az időjárás nem fogadott kegyeibe bennünket. Az eső és a metsző szél miatt rövid ott tartózkodás után, visszasétáltunk a buszhoz. A szállásunk akkor még 300 km távolságban volt, úgyhogy késő este érkeztünk meg Székelyudvarhelyre, a Hotel Tranzitba.

Másnap Marci bácsi idegenvezetése mellett megtekintettük Székelyudvarhely nevezeteségeit, majd a közeli Parajdra buszoztunk, ahol a világhírű sóbányában töltöttünk el két órát. Ezután Szovátán megcsodáltuk a Medve-tavat, végül Korondon jártunk, ahol vásároltunk számos, csak itt megtalálható kézműves terméket.

Kirándulásunk harmadik napján Csíksomlyóra utaztunk. Megtudhattunk mindent a hely szakrális és nemzetiségi összetartó erejéről, a kegytemplomról, majd felmásztunk a „nyeregbe”. Csíksomlyóról két gyönyörű természeti látványossághoz, a Békás-szoroshoz, és a Gyilkos-tóhoz utaztunk. Napunkat a medveles koronázta meg. Óriási élmény volt biztonságos környezeteben, de mégis élőben látni ezeket a hatalmas, barna színű mackókat.

Utolsó előtti napunk Hargitafürdőn, a Balu Kalandparkban indult. Kiváló időben teljesítettük a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető akadálypályákat. Ezután az ezeréves határhoz, az I. világháborút lezáró, Trianoni békediktátum előtti Magyarország legkeletibb csücskéhez vitt utunk. Meghallgattunk egy érzelmekben gazdag előadást Deáky András nyugalmazott iskolaigazgató úrtól, megnéztük a felújított 30. számú őrházat és a vele szemben található kopjafasort. Örömmel láttuk, hogy folyamatban van a Rákóczi-vár felújítása. Reméljük, jövőre már onnan csodálhatjuk meg a gyönyörű panorámát! Visszafelé megálltunk Gyimesfelsőlokon, és fejenként két csúszás erejéig birtokba vettük a nyári bobokat.  

Kirándulásunk zárásaként hazafelé megtekintettük Vajdahunyad nevezetességét, az ottani várat. Fáradtan, de élményekben gazdagon értünk haza május 18-án, csütörtökön este. Nagyszerű úton, kiváló programokon vehettünk részt. Köszönet érte a szervező Kerek Mártonnak és az osztáyfőnököknek: Kollár Elvirának, Krausz Évának, Udvarhelyiné Nágl Anettnek!

Fiedler Antal, kísérő tanár

További cikkek