hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Üdvözöljük Kollégiumunk főoldalán!

A kollégium a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának önálló intézményegysége. Maximálisan 200 tanulónak tudunk szállást és teljes ellátást biztosítani. Diákjaink két épületszárnyban vannak elhelyezve, az A épületben 41 db négyágyas és 2 db kétágyas szoba található. A B épület 2002 őszén került átadásra, itt 8 db háromágyas szobánk van. Az A épületben szintenként egy-egy mosó-és melegítőkonyha áll tanulóink rendelkezésére, villanytűzhellyel, automata mosógéppel. Szintén az A épületben találhatóak a társalgók, az I. és II. emeleten egy-egy, melyekben nagyképernyős TV, Video, DVD található. A diákok nyolc tanulócsoportba vannak beosztva, mindegyiket egy-egy nevelőtanár vezeti.

A nevelőtanárok mindegyike szaktanár, matematikából, földrajzból, németből, magyarból, biológiából, történelemből vállalnak korrepetálást, felkészítést. A tanulásban való segítség mellett fontos feladatunk, hogy a diákok szabadidejét hasznosan töltsük ki, minél több programot biztosítsunk számukra. Kollégiumunkban 10 számítógéppel felszerelt Internet terem található, az egész épületben kiépítésre került a vezeték nélküli Internet hálózat (WiFi), ami egyre fontosabb szerepet kap, hisz diákjaink egyre nagyobb számban kapnak project munkát, amihez az Internet nélkülözhetetlen. Kialakítottunk egy kézműves termet a lányoknak ahol gyertyát öntenek, üveget festenek, batikolnak, gipszet öntenek. Rendszeres időközönként tartunk számukra itt foglalkozást, a kollégium dekorációja mellett rengeteg ajándékot is készíthetnek itt különböző alkalmakra. Háztartástan foglalkozásokat is tartunk, ezeken a lányok sütnek-főznek a többi kollégista legnagyobb megelégedettségére. Film klubbot üzemeltetünk, ahol a diákok a klubbot vezető tanárral közösen döntik el, hogy milyen filmeket néznek meg, melyet a megtekintés után közösen feldolgoznak. Saját könyvtárral rendelkezünk, ami nagyon nagy segítség gimnazistáinknak, a tanuláshoz minden segítséget házon belül igénybe tudnak venni. Az épületünk mögött sportudvar található, ahol ősszel és tavasszal bajnokságokat rendezünk. Elsődleges célunknak tartjuk, hogy kollégistáinknak otthonos környezetet teremtsünk, így biztosítva számukra a tanuláshoz szükséges nyugodt légkört. Ezt a célt szolgálják közös eseményeink, a már említett szakkörök, bajnokságok mellett az ünnepi események, Mikulás ünnepség, ballagás.

A nevelőtanárok munkáját a Diák Tanács segíti, amelybe minden tanulócsoport 2-2 főt delegál, ebből következően a DT 14 fős. Ez a létszám még kiegészül a kollégiumvezetővel és a DT-t segítő pedagógussal. A közösség minden évben két DT titkárt választ, akik a tanév közben tartják a kapcsolatot a kollégiumvezetéssel és egyeztetnek a tagságot érintő kérdésekben.

Folyamatos a kapcsolattartásunk a gimnáziummal, a szülői értekezleteket, fogadó órákat párhuzamosan tartjuk.

Munkánk legnagyobb elismerése, hogy volt kollégistáink évekre visszamenőleg újból eljönnek, gólyabálra, szalagavatóra, ballagásra, beszámolnak életük alakulásáról. Ezt szeretnénk a jövőben megőrizni, a későbbiekben tovább erősíteni.