hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Örök emlék

Ünnepélyes faültetésre érkezett meghívó az MNÁMK 12-esei számára. Görgei-Reiner Rita, a 10 Millió Fa Alapítvány bajai közösségének képviselője kollégáival a LIDL áruházzal szemben lévő közparkba várta végzős osztályok képviselőit április 19-én, hétfőn délután 3 órára.

A helyszínen a megjelölt időpontban minden készen állt a facsemeték földbe helyezéséhez. Elsőként Görgei-Reiner Rita köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a 10 Millió Fa Alapítvány 2019-ben jött létre, és egy éve már Baján is működik csoportja. Céljuk, hogy lehetőség szerint minél több fát ültessenek el közterületeken, játszótereken. „A mostani faültetéssel – a pandémia miatt nehezített időszakban – a végzős és érettségi előtt álló diákok iskolaévei lezárásának szeretnénk emléket állítani. A közösségi tündérkertbe őshonos magyar almafajtákat fogunk elültetni, amelyek önmagukban hordozzák a jövőnk egyik feltételét: táplálékot adnak. Az, hogy az ültetést fiatalok teszik, önmagában egy előremutató, pozitív gesztus, követendő példa. Tudjuk, hogy a diákok többsége érettségi után elhagyja Baját, de reméljük, ezekhez a fákhoz szívesen térnek majd vissza!” – mondta a főszervező.

A résztvevőket Nyirati Klára, Baja polgármestere is köszöntötte, majd megkezdődött a tényleges munka. A diákok ásót, kapát ragadtak, vödrökben vizet hoztak, a facsemeték mellé karókat vertek le, majd azokhoz rögzítették a frissen földbe került növényeket. A Föld napja hetében szervezett ültetések végén az utolsó fával egy időkapszulát is ültetnek, benne a végzős diákok gondolataival. A faültetés utolsó mozzanataként a csemetéket védőhálóval vették körül, és a mellettük lévő karókra díszszalagokat tűztek.

Az ünnepélyes faültetés résztvevői emléklapot vihettek haza a kezükben és a mintegy hatvan perces rendezvény számos értékét a szívükben. Ugyanígy gondolhatnak az elmúlt 4-5 MNÁMK-s esztendőre is. Mind-mind örök emlék.

Fiedler Antal

További cikkek