hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Sportpályával gazdagodott az MNÁMK

A pontosan egy évvel ezelőtt átadott sportcsarnok szomszédságában most egy újabb sportlétesítmény készült el az MNÁMK-s diákok részére. Az intézmény vezetése nem csak a német nyelv oktatására, a digitális kompetenciák fejlesztésére fektet nagy hangsúlyt, hanem egyértelműen kiáll az egészséges életmód, a sport, a mozgás fontossága mellett. Ehhez igyekszik mindent feltételt megteremteni, így örömmel bocsátja a tanulói rendelkezésére az új sportpályát.

A rekortán borítású, multifunkciós szabadtéri sportpálya futókörrel és távolugró gödörrel az intézmény campusának keleti oldalán található. Az építkezés június közepén kezdődött. A kivitelezést közbeszerzési eljárás során az Everling Építő, Termelő és Szolgáltató Kft. nyerte el. A munkálatok két hónapig tartottak és összesen 63 millió forintba kerültek.

Maga a játékterület 20×40, a rekortán borítás 22×42 méter. Alkalmas kézilabda, röplabda és tenisz mérkőzések megrendezésére, de otthona lehet kispályás focimeccseknek is. A felfestés és a keresztben elhelyezett kétszer két kosárlabdapalánk, igazi csemege a kosarasok számára. A pálya körül elhelyezkedő 150 méteres futókör nagy öröm a szabadidejüket kocogással, futással töltő diákoknak, pedagógusoknak. Az új létesítményhez távolugró gödör is tartozik.

A sportpálya a mozgás tere az óvodásoktól kezdve, az általános iskola tanulói mellett, a gimnazistákig, mindenkinek. Délutánonként, esténként a kollégisták is birtokba vehetik, mert világítótestek övezik. Az intézmény területén megrendezésre kerülő versenyek, sportnapok, sportrendezvények alkalmával sokan használhatják majd az új létesítményt.

A sportpálya megépítésére az MNÁMK fejlesztésének hosszabb távú koncepciója keretében a német és a magyar állam támogatásával került sor.

Az ünnepélyes átadás alkalmából először Szauter Terézia főigazgató mondott rövid köszöntőt. „Nagy örömmel tölt el, hogy az utóbbi évek során a tanévnyitó ünnepségek egybeesnek egy-egy új létesítmény átadásával. Köszönjük a magyar és a német államnak, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, hogy támogatják az intézményünkben folyó munkát, az MNÁMK Intézményfenntartó Közalapítványnak pedig a sikeres együttműködést!”

Schubert Olívia, a MNOÖ alelnöke is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. „Büszke vagyok az MNÁMK-ra, amely egyike a Magyarországon élő német nemzetiség legnagyobb oktatási intézményeinek! Nagy boldogság számomra, hogy most olyan létesítményt avatunk, amely a tanulók egészséges életmódja szempontjából rendkívül fontos mozgás és sport számára biztosít lehetőséget. Remélem, ez a sportpálya sokáig szolgálja majd az MNÁMK közösségét!”

A szalagátvágás előtti rövid beszédek sorát Nyirati Klára, Baja város polgármestere zárta. „Gratulálok az MNÁMK valamennyi pedagógusának ahhoz a sikeres projektalapú oktatáshoz, ami már évek óta jellemzi az intézményt! Az új sportpályát használja mindenki egész évben lelkesen és mosolyogva!”

A beszédek után került sor az ünnepélyes szalagátvágásra, melyen részt vett az intézményt fenntartó közalapítvány alapítói és működtetői részéről Schubert Olívia a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának alelnöke, Nyirati Klára, Baja város polgármestere, Egri Miklós, az MNÁMK Fenntartó Közalapítvány kuratóriumának elnöke, és az intézmény részéről Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója, Peter Stübler, az MNÁMK német igazgatója, Dr. Emmert Mária, az MNÁMK Szülői Szervezetének elnöke és Piricsi Richárd az MNÁMK Diákönkormányzatának elnöke.

Az ünnepélyes pillanatok után diákok vették birtokba a sportpályát. Vétek Frigyes testnevelő irányításával látványos sportgyakorlatokat mutattak be.

Fiedler Antal

További cikkek