hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Otthon, este foglalkozom gyöngyfűzéssel”

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > „Otthon, este foglalkozom gyöngyfűzéssel”

Kevesen tudják róla, hogy szabadidejében művészi alkotásokat készít, amiért főnöke és kollégái rendkívül büszkék rá. Számos kézműves tevékenyéget kipróbált: gyertyát öntött, üveget festett, gipszfigurákat készített, majd elkezdett gyöngyöket fűzni. Ma már csak ezzel foglalkozik, miután hazamegy az MNÁMK óvodájából. Merthogy hivatását tekintve óvónő. Osztrogonácz Erzsébetről van szó, akinek gyöngyfigurái most éppen Budapesten láthatók. Erről is beszélgettünk.  

  • A gyöngyök találtak meg téged, vagy te találtad meg a gyöngyöket?
  • Már gyermekkoromban érdekelt a kézművesség. Olyan dolgokkal foglalkoztam, amikre ma azt mondhatom, azok voltak a gyöngyfűzés előszobái. Kérdésedre azt válaszolhatom, hogy kölcsönösen találtuk meg egymást. Nagyon szeretem csinálni. Népművészeti ékszerekkel kezdtem, de egy idő után rájöttem, nem az az én világom. Azóta divatékszereket, mesefigurákat, különböző tárgyakat készítek.

Osztrogonácz Erzsébet

  • Ha laikusként elképzelem ezt a folyamatot, azt gondolom, damilra fűzöl fel gyöngyöket. De hogy lesz belőlük például térbeli mesefigura?
  • Nem damilt használok, hanem bőrvarró cérnát és vékony gyöngyfűző tűt. Ez az alapfelszerelésem, ami egy tálcával egészül ki, ezen vannak a gyöngyök. Többnyire minta alapján dolgozom. Eleinte mindent kinyomtattam, ma már inkább tableten, telefonon követem a folyamatokat. Egy ilyen minta minden lépésről külön leírást, képet tartalmaz, ezeket kell követni. Így alakulnak ki a síkbeli és a térbeli díszek, figurák.
  • Újra megpróbálom elképzelni ezt az egészet, és azt gondolom, sem türelmem, sem kézügyességem nem lenne hozzá. Merthogy mindkettőből jó sokat igényel. Jól gondolom?
  • Egyik sem árt, ez így van, de az is igaz, hogy a gyakorlat során számos olyan fogást lehet elsajátítani, ami a későbbiekben komoly segítség és rutint is eredményez. Én leginkább otthon, este foglalkozom gyöngyfűzéssel. Megnyugtat, kikapcsol és öröm, amikor elkészül egy darab.
  • Mennyi ideig tart mondjuk egy medál elkészítése?
  • Jó esetben két-három óra, de dolgoztam már medálon napokig is. Változó.
  • Azt gondolom, minden kézműves tevékenység során fontos, hogy a készítő milyen alapanyagot használ. Mi a véleményed erről?
  • Minőségi terméket, csak kiváló alapanyagból lehet elkészíteni, ez nem is kérdés. A kínai gyöngyök sajnos nagyon megbízhatatlanok, szemben a japán és cseh társaikkal, úgyhogy én utóbbi kettőt használom. Elégedett vagyok velük. Webáruházakból szerzem be őket, szerencsére megvannak már a megfelelő forrásaim.
  • Beszélgetésünk idején néhány alkotásodat Budapesten tekinthetik meg az érdeklődők. Hogy kerültek a fővárosba és pontosan hova?
  • A Magyar Kézművességért Alapítvány minden évben kétszer ír ki pályázatot. Nyáron általában a virágok jelennek meg fő motívumként, télen a betlehemes népszokáshoz kapcsolódó tárgyak, figurák. Ezekre rendszerint pályázom, utóbbin tavaly különdíjat nyertem. Akkor a Duna Palota adott otthont a kiállításnak, most a Bazilika Lovagterme. Annyit még talán érdemes elmondani az idei kiállításról, hogy a vatikáni 100 jászolkiállítás mintájára hozták létre 28 évvel ezelőtt, így az idei már a 28. Betlehemi Jászol kiállítás. Itt amatőrök, iskolák, képző- és iparművészek is részt vehetnek munkáikkal, szóval komoly a színvonal.
  • Gratulálok! Volt már máskor is kiállításod, illetve tervezel-e a jövőben?
  • 2018-ban már bemutattam az általam elkészített tárgyakat Baján, a Belvárosi Közösségi Házban. Kézműves társaimmal működtetünk egy egyesületet a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesületét, melyet még Baráti Gyuri bácsi hozott létre. A „Baráti” név is tőle származik. Együtt rendezünk kiállításokat, illetve péntek délutánonként a Tóth Kálmán téri „művész piacot” is közösen szervezzük. Természetesen saját alkotásaimból is szeretnék kiállítást szervezni, már javában készítem a kiállítandó tárgyakat. Szeretném az óvónői munkámmal ötvözni, de egyéb részleteket egyelőre nem árulnék el.
  • Köszönöm szépen a beszélgetést! További sikereket kívánok az oviban és a gyöngyfűzés terén is!

Fiedler Antal

A 2020-as betlehemes, ami különdíjat nyert

A 2021-es betlehemes

Egyik óvónő munkatárs menyasszonyi ékszere

A művész-óvónő ezt a medált viselte minősítésén

Edelweiss medál

Műalkotások

További cikkek