hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Faluprojekt Nemesnádudvaron

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Faluprojekt Nemesnádudvaron

A „Faluprojekt“ keretein belül a 11.c osztály, népismeret tanárunk, Manz Alfréd tanár úr szervezésével egy sváb faluba, Nemesnádudvarra látogatott. Rövid beszámoló a projektről.

Amikor megérkeztünk, öt fős csapatokat alkottunk. Mindenki kapott egy feladatlapot a faluról szóló kérdésekkel. Azután elindultunk a pincesoron. Minden pincének megvolt a maga sajátossága: szinte ugyanazok a szimbólumok voltak az ajtókon. Nemesnádudvaron a Nap egy tipikus motívum a pinceajtókon. Ezután két nagyon érdekes múzeumba látogattunk el. Az első egy tájház volt, ahol Knollné Bakonyi Andrea mesélt a falusiak mindennapjairól.

Csaba, Elöd

Régi szerszámokat, ruházatot és különböző használati tárgyakat ismerhettünk meg. Számomra a festett és faragott bútorok voltak a legszebbek. Nagyon érdekes volt látni, hogy régen hogyan éltek az emberek. Úgy gondolom, hogy akkoriban nagyon sokat dolgoztak és nagyon gyakorlatiasak voltak.

Azután a babamúzeumba mentünk. Itt hétköznapi és ünnepnapi népviselet tekinthető meg. Régen a ruházat információt is adott a személyről. A népviselet megmutatta, hogy ki milyen idős, hogy házas-e vagy sem. Minél díszesebb volt a ruha, annál gazdagabb volt a tulajdonosa.

Zsombor

Korábban már több tájházban is jártunk, de azokhoz képest itt több újdonságot is felfedezhettünk. Vannak olyan eszközök, amiket ezelőtt még nem láttunk és nagyon jó volt, hogy Knollné Bakonyi Andrea elmesélte, hogy mire használták őket. Jó érzés volt az első látogatók közé tartozni, mivel ez a múzeum csupán három hete nyílt meg.

Petra, Lara

A falakon régi családképek és írások láthatók. Legjobban nekem egy régi ágy tetszett, amin szép festés volt.

Virág

Megnéztük a 217 éves templomot. Jobb oldalán egy kereszt áll, amit Klein Sebastian és Etsberger Magdalena adományozott 1883-ban.

Lili

A templom előtt egy kilométerkő áll, amiről le tudtuk olvasni, hogy Nemesnádudvar 2017-ben ünnepelte 30 éves testvérvárosi kapcsolatát Neibsheim-mal. Azt is megtudtuk, hogy a németek 290 évvel ezelőtt telepedtek be Nemesnádudvarra.

Emilia

A templommal szemben a polgármesteri hivatal épülete áll. A falán három zászló volt: az európai, a magyar és a nemesnádudvari egy címerrel.

Nadja

Véleményem szerint az 1905-ben épített polgármesteri hivatal a legszebb épület Nemesnádudvaron.

Emma

A temetőbe is elmentünk, ahol sírfeliratokat kellett megfejtenünk. A legérdekesebb számomra az volt, hogy a falu felső részének Österreich/Ausztria a neve.

Enikő

Amikor először megláttam a falut, az tűnt fel, hogy az emberek itt nagyon hagyománytisztelők. Sok emlékművet és utcai kereszteket láttunk. Nekem legjobban a házakon lévő régi fényképek tetszettek.

Irisz

A kedvenc feladatom a képkeresés volt. Az első kép a plébánián volt, de oda kellett figyelnünk, hogy a többit is megtaláljuk.

Lilianna

Ezután a csoportunkkal egy 1915-ben épült, vaskapus, nagy, barna házat kerestünk a faluban.

Lili

Nagyon érdekesek voltak számunkra a pincék. Hasonlítanak egymásra. Útbaigazítást kértünk és az idős ember megkérdezte, hogy mondja-e németül. Ebből is látszik, hogy a faluban tényleg németajkúak laknak.

Kiara

Összefoglalva elmondhatom, hogy Nemesnádudvar egy gyönyörű falu. A pincék és a falut jellemző szépség és rend teszik Nemesnádudvart idilli hellyé. Kicsit szomorú is voltam, hogy csupán egy pár órát töltöttünk itt, de a jövőben biztosan újra ellátogatok a faluba.

Réka

Úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos volt ez a kirándulás. Minél többet tud valaki a felmenőiről, a mindennapi életükről és a kultúrájukról, annál jobban lehet erről a következő generációnak mesélni. Aki többet akar tudni a svábokról, mindenképpen látogasson el ebbe a faluba.

Kiara, Zsombor

Szerintem Nemesnádudvar nagyon érdekes volt, mert ez a sváb falu tele van látnivalókkal. Egy nyugodt falu tele szép házakkal és a lakók is nagyon barátságosak, kedvesek és segítőkészek. Remélem, hogy máskor is el tudok jönni ide!

Kiara

Összegészében ez egy nagyon jól előkészített nap volt hasznos szabadidős tevékenységekkel. Kiváló csapatépítő programon vettünk részt. Jót tett az osztályközösségnek.

Petra, Lara

Úgy gondolom, ez a faluprojekt nagyon jó volt, megismerhettünk egy sváb települést. Nagyszerűen éreztem magam, ez a nap közelebb hozta egymáshoz az osztályunkat.

Lili

Összefoglalva szeretném elmondani, hogy az osztályunk nagyon hálás a Dorfprojektért.

Emma

A 11c osztály tanulói

További cikkek