hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Rendhagyó kiállításmegnyitó az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Rendhagyó kiállításmegnyitó az MNÁMK-ban

Már az időpont is eltért a szokásostól, a tartalomról nem is beszélve. 2024. szeptember 25-én, 11.30-kor került sor Dávid Heisler Vera képzőművész kiállításának megnyitójára az MNÁMK aulájában, melyet ezúttal 12-es és 11-es diákok és tanáraik töltöttek meg.

A szervezők nevében Szauter Terézia, az MNÁMK fenntartói megbízottja nagy tisztelettel köszöntötte Dávid Heisler Vera képzőművészt és Kishegyi Viktóriát, a Magyar Országgyűlés nyugalmazott főtanácsadóját, a bajai Német Nyelvű Gimnázium egykori diákját és tanárát.

Dávid Heisler Vera a képkészítés technikai megoldásairól osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Mesélt az elektrografikáról, mint olyan módszerről, amelynek segítségével a művész a modern technika lehetőségeit kihasználva engedheti szabadon fantáziáját. A nemesnádudvari születésű művész alkotásaira, témaválasztására nagy hatással volt zsidó származású családjának története is.

A műalkotásokról és az általuk elmesélt történetekről a magyarországi német felmenőkkel rendelkező Kishegyi Viktória beszélt. A minden részletre kiterjedő, érzelmekben gazdag előadás szinte élővé tette a magyar történelem 20. századi tragikus fordulatait. A Nemesnádudvaron 300 évvel ezelőtt letelepedett német családok békében éltek a faluban lakó három zsidó családdal. Az 1940-es években eluralkodó nemzeti szocialista ideológia azonban megosztotta a német lakosságot, a zsidó családok számára pedig deportálást és megsemmisülést hozott.

Dávid Heisler Vera képei és Kishegyi Viktória elbeszélései családjaik egymásba fonódó történetén keresztül mutatták meg egy magyarországi német falu polgárainak életét a történelem ezen vészterhes időszakában. Amikor egymást bújtatva, befogadva próbáltak túlélni zsidók és svábok. A holokauszt, a malenkij robot és a kitelepítések tragédiái után mindent újrakezdve maradtak emberek az embertelenségben.

A kiállítás október 21-ig megtekinthető az MNÁMK galériájában.

Fiedler Antal

A Bajai Televízió rövid összeállítása:

Szauter Terézia

Dávid Heisler Vera

Kishegyi Viktória

További cikkek