hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Dorfprojekten Geresdlakon a 10.c osztály

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Dorfprojekten Geresdlakon a 10.c osztály

Iskolánk Pedagógiai Programjának részeként diákjaink megismerkednek a környező települések sváb nemzetiségű lakosságának hagyományaival, múltjával és jelenével. Így osztályunk május 12-én csütörtökön bérelt busszal Geresdlak felé vette az irányt, ahol a helyi Német Kisebbségi Önkormányzat és az Általános Iskola képviselői fogadtak bennünket, s kalauzoltak végig a több épületben helyet kapó gazdag gyűjtemény megtekintésekor.

A múltat megidéző Babamúzeumban a svábság mindennapjait -évszakonként berendezett- életképeken tekintettük meg, csodálkoztunk rá a régmúlt falusi élet mindennapi tevékenységeire, vagy ismertük fel nagy- ill. dédszüleinknél is megélt pillanatokat, használt tárgyakat.

A Kézimunka ill. Kendő, vállkendő kiállításokon a 20. században még készített,  viselt ill. használt családi textilek motívumaival ismerkedtünk. A népi viseletek, a falusi otthonokban használt ill. díszítésre varrott és hímzett kendők és vásznak között magunkra ölthettük egy sváb asszony -kabát helyett viselt- meleg, téli kendőjét, vagy kipróbálhattuk a mai babahordozó kendő ősét, amibe a babát biztonságosan felkötve, a fiatalasszony a háztartási munkákat el is tudta végezni.

A Tájház megmutatta milyen környezetben éltek, és milyen eszközöket használtak a múlt század közepéig a sváb őseink. Az alacsony és kicsi ablakokkal, funkcionálisan elválasztott helyiségekkel rendelkező házban többgenerációs család lakott együtt. Rácsodálkoztunk az -elektromos áram és internet, a vezetékes víz és gáz nélküli- világ tárgyaira, praktikus egyszerűségére.

A cipészműhelyben egy -nem sokkal ezelőttig még aktívan dolgozó- varga eszközeit és az általa készített lábbeliket tekintettük meg. Az ugyanebben az épületben helyet kapó hangszerkiállításon zenét tanuló diákjaink meg is szólaltattak néhányat a sváb zenekarok hagyományos hangszereiből.

Legnagyobb sikere a Német Nemzetiségi Házban a helyi specialitású gőzgombóc készítésének volt. Tíz csapatban dagasztották diákjaink a tésztát, kelesztés után szaggatták és formázták, hogy zsírban való kisütés után, a babgulyás ebédünkhöz laktató kiegészítőként azt meg is kóstolhassuk.

A nagy-nagy vendégszeretetet, a kiállításokon való tárlatvezetést, a sok-sok családban megélt történetet és a finom ebédet köszönjük vendéglátóinknak!

Geresdlak után a Mohács-Sombereki Szent Miklós Malmoknál jártunk. A házigazda elkötelezettsége, a vízi- és taposómalmokkal kapcsolatos ismeretei és a megtekintett két malom is lenyűgöztek bennünket. A taposómalomban meghajtottuk a világ egyetlen, ma is működő, emberi erővel meghajtott malmát. Megtekintettük a lisztes zsákok hagyományos sváb és magyar feliratozását, és rácsodálkoztunk a vonalkódos jelölésrendszer ősére: a magyarok által évszázadokig használt, családonként más-más vonalas hímzésre.

Utunkat Mohácson a hét állomásból álló német nemzetiségi tanösvény bejárásával zártuk. Német nyelvű idegenvezetéssel kaptunk betekintést a helyi svábok híres személyeihez kapcsolódó múltidéző témákból.

Der Organisator des Dorfprojektes war Herr A szervező Manz Alfréd tanár úr volt, akinek köszönjük a sokszínű, tartalmas, érdekes programot!

A csoportot kísérte még Gugánné T. Ágnes osztályfőnök.

További cikkek