hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Kiváló tanuló nagyszerű eredménye

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Kiváló tanuló nagyszerű eredménye

Csicsa Bettina, az MNÁMK 11.c osztályos diákja bejutott a német OKTV döntőjébe, ahol remekül szerepelt. A részletekről kérdeztem.

 • Bettina, gratulálok az országos döntőhöz! Milyen állomásokon keresztül sikerült eljutnod a legjobbak közé?
 • Az német Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny összesen két fordulóból áll úgy, hogy a második gyakorlatilag már az országos döntő. Az első megmérettetés során helyben, az MNÁMK-ban kellett írásban jól teljesíteni. Írtunk két esszét verselemzés és érvelés formájában. Egyik sem volt könnyű, de mivel jól sikerültek, elegendő pontot eredményeztek az országos döntőhöz.

Csicsa Bettina

 • Ami feltételezem, nem volt könnyebb az iskolai fordulónál.
 • Március 7-én került rá sor, Budapesten. Szóbeli volt. Három feladatból állt. Az első részben kaptunk egy népismereti tételt, amiről mindent el kellett mondanunk. Azt mondták, ilyen lesz az érettségi, úgyhogy kaptam egy kis ízelítőt abból, mi vár rám jövőre. Ezután szövegértés következett. Összefoglaltam a lényegét, majd ki kellett választanom belőle két szót. Ezek jelentését részletesen elmagyaráztam, végül véleményeztem a leírtakat. A feleletet egy magyarországi német vers elemzése zárta. Nem könnyítette meg a helyzetet, hogy utóbbihoz nem állt rendelkezésünkre felkészülési idő.
 • Mit profitáltál az OKTV-ből?
 • Még sohasem feleltem bizottság előtt, úgyhogy szereztem némi „vizsgatapasztalatot”. Ez mindenképpen hasznos. Ráadásul a felkészülés során megtanultam a teljes népismeret anyagot, úgyhogy azt a jövő évi érettségire már csak át kell ismételnem. Kézzel fogható ?profit? pedig az az 50 pont, ami a 100 plusz pontból megszerezhető. Ez már a zsebemben van akkor, ha a továbbtanulásom során a német lesz az egyik kötelező emelt szintű tantárgyam.
 • Hol szeretnél továbbtanulni?
 • Egyelőre abban vagyok biztos, hogy német vonalon. Sváb kisfaluból, Várdombról származom, fontos számomra a német identitás. Ezért is jöttem az MNÁMK-ba. Valami német nyelvvel kapcsolatos dolgot szeretnék tanulni, de még nem tudom pontosan, hogy hol és mit.
 • Mennyire vannak jelen a sváb hagyományok családod, illetve tágabb közösséged, Várdomb mindennapjaiban?
 • A családban egyedül anyai nagypapám volt sváb származású, így a sváb szokások nem domináltak. Sajnos Várdombon is keveset őriznek az emberek. Üde színfoltja a falunknak az a kis közösségünk, amely minden évben német nyelvű betlehemes előadásokkal járja a házakat karácsony tájékán. Tavaly a Magyarországi Németek Országos Gálájára is meghívást kaptunk, de a vírushelyzet miatt nem adhattuk elő műsorunkat. Talán jövőre. Létezik egy könyv, tele várdombi német hagyományokkal, énekekkel. Ezt használjuk fel, amikor a betlehemezésre készülünk.
 • Ez tölti ki a teljes szabadidődet vagy foglalkozol mással is, amikor éppen nem tanulsz?
 • Röplabdázom és már tíz éve vagyok tagja egy társas tánc egyesületnek. Nagyon szeretem mindkettőt.
 • Köszönöm a beszélgetést! További szép sikereket kívánok minden téren!

Fiedler Antal

További cikkek