hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Magyarországi németek elhurcolásának emléknapja

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Magyarországi németek elhurcolásának emléknapja

2014 óta megemlékezés zajlik iskolánkban is január 19-én vagy annak környékén, de idén digitálisan került megrendezésre osztályfőnöki órákon.

Agócs Mariann és Christiane Schmiing osztályfőnökök irányításával a 10. B osztály által kifejlesztett padlet (digitális hirdetőtábla) segítségével a tanulók megismerhették a magyarországi németek sorsát, akiket 75 évvel ezelőtt kezdtek el kiűzni Budaörsről.

A padlet számos lehetőséget és módot biztosított a téma kifejtésére: tartalmazott egy rövidített filmrészletet Udo Pörschke Heimat(los) című 2020-ban elkészült dokumentumfilmjéből, ehhez űrlapon kérdéseket kaptak a részlet feldolgozásához, további internetről linkek, képek, térkép és kreatív írási feladatot is tartalmazott a padlet.

Az éves megemlékezés célja, hogy tudatosítsuk, hogy az emberek kitelepítését és sorsát nem felejtik el, és ez továbbra is hatással van korunkra.

Diákadalék Fleckenstein Péter részéről:

Mit csomagolnék a bőröndömbe, ha holnap el kellene hagynom az országot a családommal:

Manapság az emberek nagyon különböző gondolkodásmóddal rendelkeznek. Modern világban élünk, különféle technikai eszközökkel és ehhez hasonló dolgokkal.
De ha ma négy óra múlva el kellene hagyni a házát, akkor a gondolkodásmód szinte ugyanaz, mint akkor, vagyis praktikus. A praktikus, nélkülözhetetlen dolgokat mindenki a bőröndbe pakolta. Először mindenki különféle ruhadarabokat csomagolt össze, beleértve a meleg holmikat is, nehogy megfázzon. Ehhez még egy nagy, meleg takarót és egy kényelmes cipőt. A tartós élelmiszerek elengedhetetlenek a túléléshez, egy hetes utazás során. A emlékek és a különféle személyes dolgok, mint pl B. képeket és szerencsehozókat is csomagolnánk. Ne felejtsük el, hogy manapság nem élhetnénk mobiltelefon nélkül. A mobiltelefon segítségével tudnánk navigálni és felhívni valakit.
Összefoglalva elmondható, hogy alapvető, fontos dolgok mindenképpen bekerülnének a bőröndbe, de a mai emberek különféle modern dolgokkal is kiegészítenék a csomagot.

További cikkek