hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > „Megcsináltuk!”

„Megcsináltuk!”

Ezt mondta ünnepi beszédében Eifried Petra, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja 12.b osztályos tanulója, az intézmény érettségi bizonyítvány átadó ünnepségén, melyre 2020. június 20-án, 10 órakor került sor.

Előtte a végzős osztályok ballagó-búcsúzó-osztályfőnöki órát tartottak. Idén a járvány miatt így köszöntek el iskolájuktól, tanáraiktól.

Az érettségi bizonyítványok átadásának helyszíne, az MNÁMK sportcsarnoka, ezúttal – más ünnepi alkalmakhoz képest – szokatlan arcát mutatta. A mozgatható lelátók betolva, a parkettán díszbe öltöztetett, de egymástól kellő távolságban elhelyezett székek, melyeken az érettségizett diákokon kívül csak tanáraik és a meghívott vendégek foglaltak helyet. A szülők és a hozzátartozók számára az ünnepségről felvétel készül, ők így lehetnek részesei az eseménynek.

Köszöntőjében Szauter Terézia főigazgató is utalt a különleges helyzetre. Elmondta, nagyon büszke arra, hogy a vírussal szembeni sikeres küzdelem egyik eredményeként az MNÁMK-ban 100 diák tett sikeres érettségi vizsgát.  46-an magyar és német érettségi bizonyítványt vehetnek át, 36 diáknak lesz nemzetiségi érettségije és 18-an a szakgimnáziumi érettségi mellett szállodai recepciós végzettség birtokában hagyják el az intézményt.

Németország Budapesti Nagykövetsége nevében Katja Dorrmann gratulált a diákoknak és tanáraiknak is. Kiemelte, hogy többször járt már az MNÁMK-ban, többek között akkor, mikor az intézmény átvehette a ?Kiváló külföldi német iskola? oklevelet. Jól ismeri és nagyra tartja az itt folyó szakmai munkát, az intézményt pedig egyfajta hídnak tekinti Németország és Magyarország között.

Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány elnöke szerint óriási érték, hogy aki ebben az iskolában szerez érettségi bizonyítványt, sokkal többet tud, mint azt a bizonyítványában szereplő minősítések jelzik. Olyan, manapság rendkívül fontos területeken is jártasságot szereztek a bajai német gimnázium tanulói, mint a vitakultúra és az ehhez nélkülözhetetlen érvelés, a projektmenedzsment vagy éppen a több nyelven folyó kommunikáció.

Dörte Christensen német igazgató – aki a tanév végén szintén elköszön az intézménytől – történelmi áttekintést is tartalmazó beszédében azt hangsúlyozta, hogy olyan tehetséges és kiváló fiatalok lépnek ki most az MNÁMK kapuján, akik tudására méltán számíthat egész Európa. „Hallassátok hangotokat, és tegyétek jobbá a világot!” – erre kérte őket búcsúzóul.

A frissen érettségizett diákok nevében Eifried Petra és Maros Györgyi Csenge osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. „Sok közös élményben volt részünk, rengeteget tanultunk, számtalan új ismeretet szereztünk. Nem volt könnyű az online érettségire való felkészülés, de büszkén állíthatjuk: megcsináltuk! Köszönet érte tanárainknak, szüleinknek!”

Az ünnepi beszédek sorát Johannes Schmid, Németországból érkezett pedagógus, az egyik végzős osztály osztályfőnöke zárta. Párhuzamot vont az iskola udvarán álló Ulmi dereglye és az általa, a beszéd elmondása közben kézzel hajtogatott papírhajó között. Arra kérte a diákokat, legyenek nyitottak és bátran nézzenek szembe az új kihívásokkal!

Az ünnepi műsorban az MNÁMK tanárai alkotta kórus elénekelte a ‘Schön ist die Jugend’ című dalt, a kollégiumi zenekartól, a tőlük megszokott, kiváló hangszerelésben hallhattuk a Most múlik pontosan és a Kezdjetek el élni kezdetű örökzöldeket, megcsodálhattuk Mihálovics Hanna zongora- és Emmert Eliza fuvolajátékát, és Jasmine Thompson: Old Friends című szerzeményében is gyönyörködhettünk, melyet Hambalkó Eszter, Reinhardt Kloé és Nagyapáti Anna adott elő.

Az ünnepi beszédek után a rendezvény legfontosabb része következett, az érettségi bizonyítványok és a DSD II. nyelvvizsga bizonyítványok átadása. A legkiválóbb diákok kiemelkedő érettségi eredményeikért, közösségi és sport tevékenységükért és a magyarországi német nemzetiség értékeinek képviseletéért díjakat vehettek át. A legrangosabb elismerést, a Kuratóriumi díjat és a vele járó 100.000 forintot az idei évben Nagy Eliot érdemelte ki.  Kiváló gondolatként minden végzős a saját maga által választott zeneszám hangjaira vonult ki a bizonyítvány átvételére. Az ünnepség összes résztvevőjének jólesett ez a kis vidámság és a közös ünneplés az elmúlt hónapok vészterhes hangulata után. Az ünnepséget és a tanévet az Örömóda zárta, és az MNÁMK közössége méltán érezhette: Megcsináltuk!

Fiedler Antal

További cikkek