hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

NEUTECH az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > NEUTECH az MNÁMK-ban

A kecskeméti Neumann János Egyetem tavaly indította útnak utazó egyetemét, a NEUTECH-et, mely az ország 14 városában élményalapú programokkal mutatta be az egyetem képzési kínálatát. A NEUTECH – Neumann Technológiai Bázis – az elmúlt napokban a bajai MNÁMK-ban vendégeskedett. Ebből az alkalomból Halczman Szilvia, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar beiskolázási igazgatója válaszolt kérdéseimre.

 • Ugyanabban a vármegyében élünk, mégis viszonylag keveset tudunk a kecskeméti Neumann János Egyetemről. Kérem, röviden mondja el az intézmény történetét!
 • A Neumann János Egyetem 2020. augusztus 1. óta alapítványi fenntartású közhasznú magán felsőoktatási intézmény. Az NJE karai:
  • GAMF Műszaki és Informatikai Kar
  • Gazdaságtudományi Kar
  • Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Az intézménytörténet legfontosabb állomásai: 2000. január 1-jén megalakult a Kecskeméti Főiskola a Kecskeméten működő felsőoktatási intézmények integrálódásával (Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola, Kecskeméti Tanítóképző Főiskola, Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Főiskolai Kara), majd 2017. augusztus 1. óta Neumann János Egyetemként működik.

GAMF Műszaki és Informatikai Kar. A kar jogelődjét, a Felsőfokú Gépipari Technikumot 1964-ben alapították, amely 1969-ben Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola (GAMF) elnevezéssel főiskolai rangot kapott. Az önálló GAMF és később a GAMF Műszaki és Informatikai Kar az elmúlt évtizedekben országosan is jó hírnevet szerzett magas színvonalú, korszerű, a technológiai újdonságokat a képzésbe építő műszaki és informatikai oktatásával. A kar a kutatás-fejlesztés regionális központjaként szoros együttműködésben áll kutatóintézetekkel, cégekkel és más felsőoktatási intézményekkel, így számos fejlesztés kidolgozásában vesz részt a készülék- és szerszámtervezés, az automatizálás, az ipari informatika, alkalmazott informatika, a feldolgozás-technológia, a méréstechnika, a járműipari vizsgálatok és a szervezetfejlesztés területén.

Gazdaságtudományi Kar. A Gazdaságtudományi Tudásközpont létrehozására 2017 júniusában került sor, majd 2017 októberében létrejött a mai Gazdaságtudományi Kar. A kar a 2018/19-es tanév óta négy alapszakra (gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel), nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakra, valamint a nemzetközileg is elismert, magyar nyelvű Master of Business Administration mesterképzésre hirdet felvételt.

Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar. 1962 óta folyik Kecskeméten felsőfokú kertészeti képzés. A Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon a hagyományos, több évtizedes múltra visszatekintő kertészmérnök alapképzés mellett a mezőgazdasági mérnök, vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakon, valamint kertészmérnöki és vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakon képezünk korszerű ismeretekkel rendelkező, az európai uniós elvárásoknak is megfelelő felkészültségű szakembereket.

 • Milyen képzési kínálat várja a hallgatókat?
 • A GAMF Műszaki és Informatikai Kar képzései: gépészmérnöki, járműmérnöki (angol és magyar nyelven), logisztikai mérnöki, mérnökinformatikus és üzemmérnök informatikus alapszakokat hirdet, valamint Mérnökinformatikus – Rendszergazda, Programtervező informatikus és Műszaki felsőoktatási szakképzéseket. Aki szeretné Gépészmérnöki MSc-n folytathatja tanulmányait A Gazdaságtudományi Kar képzései: gazdálkodás és menedzsment, pénzügy-számvitel, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás és turizmus vendéglátás alapszakok, felsőoktatási szakképzések közül gazdálkodás és menedzsment, pénzügy-számvitel és kereskedelem és marketing képzéseket hirdet. Mesterképzésben Nemzetközi gazdálkodás és MBA (Master of Business) diplomát szerezhetnek a hallgatók. A Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar kertészmérnök, vidékfejlesztési agrármérnök és mezőgazdasági mérnök alapszakokat, mezőgazdasági FOSZK-ot, valamint kertészmérnök és vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzést hirdet.
 • Intézményünkbe a NEUTECH program keretében látogattak el. Kérem, avasson be bennünket ennek részleteibe!
 • Az órák a Neumann János Egyetem szakjait mutatják be élményalapú foglalkozások keretében, valamint ezzel párhuzamosan a csoportok másik fele általános tájékoztatót hallhat a Neumann János Egyetemről, a képzési kínálatról ösztöndíj lehetőségekről, hallgatói életről és a duális képzésről. A diákok interaktív formában ismerhették meg azokat az innovatív technológiákat, amiket a GAMF Kar műszaki és informatikai képzései során a diákjaink elsajátíthatnak, valamint a kutatási területekbe is betekintést nyerhettek. Kollégáim bemutatták a még cégeknél is egyedülálló digitális gyár és gyártósorok szimulációs rendszerét, a diákok megismerkedhettek a hidrogén tüzelőanyag cellás tesztpadunkon a hidrogénhajtású autók működési elvével. Reméljük, sikerült inspirációt adnunk a sikeres pályaválasztáshoz!
 • Köszönöm szépen az információkat!

Fiedler Antal

További cikkek