hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Október 3. – Ünnepség a Német Egység Napja alkalmából az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Október 3. – Ünnepség a Német Egység Napja alkalmából az MNÁMK-ban

Michaela Kelet-Berlinben él – testvére, Paul a város nyugati részén. Nem is lenne gond, ha 1961-től nem választaná el őket a fal.

A 10. b osztály (Claudia Hagemeister, Révainé Schőn Teréz és Katharina Schaidt felkészítésével) úgy mesélte el a testvérek történetét, ahogy az akár meg is történhetett volna. Egy modernizált „chates” beszélgetés során a közönség szemtanúja lehetett a fal építésének és a család számára jelentett kihívásoknak.

A híreket, a bekövetkező eseményeket rövid drámajelenetekkel és zenére előadott pantomimmal illusztrálták a szereplők. A 10.b osztály rögtönzött zenekara játszotta az „Über sieben Brücken musst du gehn” (Hét hídon kell átmenned) című dalt, amelyet a szereplők együtt énekeltek a közönséggel. Ez a dal volt az átvezetés a fal 1989-es leomlásához. Kelet- és Nyugat-Németország újraegyesítését 1990. október 3. óta minden évben megünnepeljük.

A tanulók nagy lelkesedéssel, kreativitással és szorgalommal készültek az előadásra és az újraegyesítés méltó megünneplésére. A műsorhoz saját díszleteket készítettek imitálva a berlini fal mintázatát. Betekintést nyújtottak társaiknak a fal építésének történetébe egészen az újraegyesítésig. Az ünnepséget a német himnusz és Peter Stübler intézményvezető úr beszéde zárta, aki többek között kiemelte Magyarország különleges szerepét az egységhez vezető úton.

Köszönet mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény létrejöttéhez és részt vettek annak sikeres lebonyolításában!

(10.b, Claudia Hagemeister, Katharina Schaidt, Révainé Schőn Teréz)

További cikkek