hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Országos döntő a Baján az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Országos döntő a Baján az MNÁMK-ban

Az országos német verseny döntőjére került sor 9-10. évfolyamos diákoknak Baján az MNÁMK-ban

Harmadik alkalommal szervezte meg az MNÁMK az országos általános iskolai (OÁTV) német verseny és az országos középiskolai (OKTV) német versenyek között kimaradó 9-10. évfolyamok számára az Országos német versenyt, melynek országos döntője első alkalommal zajlott le jelenlétben a bajai intézményben. Az online első és második fordulók után most az ország számos pontjáról érkeztek csapatok a megmérettetésre.

A három fordulóból álló verseny utolsó ? döntő ? részében a háromfős csapatoknak be kellett mutatniuk egy előre összeállított prezentáció segítségével az iskolájukat, majd szöveg- és hallásértési feladatok után szituációs gyakorlatokat kellett eljátszaniuk. Mindezeket természetesen német nyelven. A csapatok két kategóriában indulhattak: A2-B1-es és B2-B2+ szinten. Mindkét szinten három főből álló zsűri értékelte versenyzőket.

Az A2-B1 kategória zsűrielnöke Dr. Gerner Zsuzsannaegyetemi docens, a PTE Német Nyelvészeti Tanszékének vezetője a zsűri másik két tagja Melinda Kirch a ZfA részéről és Weigert József a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ vezetője voltak. A második csoportot Dr. Knipf Erzsébet (Professor Ermerita-ELTE Germanisztikai Intézet) elnökletével Hahnerné Feth Gabriella (Kisfaludy Károly Gimnázium igazgatónője,) és Bártfay Réka (Goethe Intézet Budapest) pontozta.

A verseny mottója ?Deutsch macht Spaß?, magyarul a német nyelv jó móka. Ezzel is a verseny célját fejezték ki a szervezők, ami a német nyelv népszerűsítése, valamint a diákok nyelvi készségeinek fejlesztése, illetve támogatása. Dr. Knipf Erzsébetet arról kérdeztük, hogy szerinte mi ösztönzi a mai fiatalságot, hogy a német nyelvet tanulják, és ezzel kapcsolatos versenyeken részt vegyenek.

?Ezek az intézmények, ahol ilyen versenyek zajlanak, sokat tesznek a német nyelvért és a német kultúráért; de nem szabad elfelejtkezni a német tanárokról, akik külföldi kapcsolatokon keresztül és a német nyelvű történelem és irodalomórák által ugyanezen célért munkálkodnak. Ezek mind fontos motiváló tényezők, és ezen keresztül kétnyelvűvé válnak a tanulók. Ez egy hatalmas előny, és azt hiszem, hogy ez a legfontosabb. Másrészt lehet, hogy ezeknek a diákoknak olyan terveik is vannak, hogy a német nyelvtudásukat jövendő munkahelyükön kamatoztassák, illetve német nyelvterületen éljenek. Számtalan cég van Magyarországon, ahol a német és angol nyelvismeret elengedhetetlen. Fontos, hogy az angol nyelv egy biztos alapot képezzen, amihez a német nyelv egy pluszt ad, ezzel versenyképesebbé téve a pályázót.?

Hasonló állásponton volt a verseny egyik szervezője is, Kemmer Erzsébet tanárnő.

?Úgy gondolom, hogy különösen itt Magyarországon van egy erős német kisebbség, ennek a német kisebbségnek sok iskolája van, és kulturálisan is aktív. Ezért annak, aki itt él Magyarországon, meg kellene ismernie ezt a kultúrát, a hagyományokat és a nyelvet.  Másrészt azt gondolom, hogy annak ellenére, hogy mai digitális világunkban az angol a legelterjedtebb idegen nyelv, a német nyelvet is jól lehet használni Európában. És harmadszor, úgy gondolom, és ez az én személyes véleményem, hogy a német nyelv egy gyönyörű nyelv, érdemes megtanulni, bár nem olyan könnyű, mert sok a kivétel.?

 A verseny előtt a legtöbben izgulva ismételgették a prezentációra írt szövegüket, de idővel oldódott a feszültség is. A nap folyamán a koncentrált munka ellenére mosolygós diákokat lehetett látni. A verseny szervezői tehát hűek maradtak a verseny mottójához: a német nyelv tényleg jó móka.

A nap végére megszülettek az eredmények is. Az A2-B2 kategória nyertese a 2 RM nevű csapat lett (Szent István Gimnázium, Budapest), másodikak a Le Monke csapat diákjai (Szent István Gimnázium, Budapest) és harmadik helyen végzett a Bierussia Dortmund csapat (Városmajori Gimnázium, Budapest). A B2-B2+ kategóriában első helyezett lett az Automobil csapat (Koch Valeria Iskolaközpont, Pécs), második helyen végzett a BBB-Struktur (Audi Hungária ÁMK, Győr), harmadik helyet érték el az Orchideen csapat tagjai (MNÁMK, Baja).

A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg. Az első három helyezett kiemelkedő díjazásban részesült, minden résztvevő ajándékcsomagot kapott.

Reméljük, hogy jövőre is ennyi tehetséges diákot fogadhatunk intézményünkben a német kultúra és nyelvi tradíciók ápolásának és továbbadásának érdekében.

Gratulálunk a szervező és lebonyolító csapatnak: Kemmer Erzsébetnek, Nagy Tündének, Lengyel Anitának, Mikó Editnek Osztheimer Enikőnek és a csapat lelkének Csorbai Péternek!

MNÁMK- Médiacsoport

További cikkek