hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Tanévnyitó „hajókázással”

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában szeptember 2-án, hétfőn, 9 órakor az intézmény sportcsarnokában indult el az új tanév.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára – iskolánk egykori diákja -, aki jelen pozíciójában első alkalommal vett részt tanévnyitó ünnepélyen, Fercsák Róbert, Baja város polgármestere, aki a közelmúltban Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült, Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány Kuratóriumának elnöke és Csubákné Besesek Andrea, Baja város alpolgármestere, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány Kuratóriumának elnökhelyettese.

Ünnepi beszédet mondott Dr. Maruzsa Zoltán, Egri Miklós és Szauter Terézia is. Mindhárman kiemelték, hogy egykori MNÁMK-s diákokként immár azon fáradoznak, hogy az intézmény jelenlegi tanulói a legjobb körülmények között, a legmagasabb színvonalú oktatásban részesüljenek. Aktuális projektként egy új sportcsarnok megépítését nevezték meg, melynek építési munkálatai ma kezdődtek, és várhatóan 2020. májusában be is fejeződnek.

Dörte Christensen német igazgató beszélt az új tanév feladatairól, bemutatta az új, Németországból érkezett kollégákat, majd Szauter Teréziával közösen kiosztotta a tavalyi nyolcadikosok DSD I. nyelvvizsga bizonyítványát. Ezt követően az MNÁMK-s pályafutásukat most kezdő magyar pedagógusok köszöntésére került sor.

Az évnyitót az első osztályosok táncos produkciója és a felsősök nyarat idéző, vidám előadása színesítette. Szép hagyományként a nyolcadikos tanulók idén is MNÁMK-s nyakkendőt kötöttek első osztályos társaik nyakába, ezzel is befogadva őket az intézmény nagy családjába.

A tanévnyitó ünnepély végén Szauter Terézia főigazgató jelképes hajókázásra hívta a jelenlévőket. Három éve született meg az Ulmer Schachtel, vagyis az Ulmi dereglye megépítésének gondolata. Ilyen vízi alkalmatossággal érkeztek sváb őseink a Dunán Németországból. Az adományozók és az építtetők – Bajai Német Önkormányzat, Bácska Német Kulturális Egyesület, Bácskai Németekért Közalapítvány – munkájának köszönhetően a dereglye immár az MNÁMK udvarát díszíti. Megtekintésével rendhagyó módon nyílt meg a 2019-2020-as tanév a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában.

Fiedler Antal

(Kép forrása: Fercsák Róbert)

További cikkek