hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Új tagok a csapatunkban

MNÁMK-UBZ > Óvoda > Új tagok a csapatunkban

2020. szeptember 1-je óta egy anyanyelvű német óvónő, november 2-a óta pedig egy németországi fiatal hölgy segíti az óvodai munkánkat. Az alábbi interjúban megismerhetjük intézményünk közösségének két új tagját Nadja Wintert és Nathalie Lehmannt.

Beszélgetésünk elején arra szeretnélek megkérni, hogy röviden mutatkozz be!

Nadja Winter vagyok, 27 éves. A sváb Heidenheimből származom (Ulm közeléből) és április óta itt élek Baján. Képzett, államilag elismert pedagógus vagyok, és jelenleg az 5. félévemet töltöm pszichológia szakon.

Mi motivált téged, hogy a mi intézményünket pályázd meg?

Egyrészt az MNÁMK jó hírnévnek örvend a térségben, másrészt tetszett, hogy a magyarországi németek történetét és kultúráját itt továbbadják a következő generáció számára. Jómagam sváb vagyok, és dédszüleimet is kitelepítették Magyarországról, így személyes kapcsolódásom van a Duna-menti svábok történetéhez. Ezen kívül pedagógus vagyok, és szeretek a gyerekekkel dolgozni – ehhez adott számomra egy német nyelvű óvoda.

 Mik a feladataid a hétköznapokban?

Fő feladatom itt arra ösztönözni a fiatalokat és az idősebbeket, hogy beszéljenek németül. Játékos, célzott oktatási kínálatokkal, például dalok, játékok és kreatív dolgok révén, de mindenekelőtt a mindennapi kommunikáció során. Cél az is, hogy az óvoda német nyelvű koncepcióját közelebb hozzuk a szülőkhöz.

Milyenek voltak az első benyomásaid?

Nagyon pozitívan éltem meg itt az első időszakot, kollégáim, valamint az óvodások szülei nagyon jól fogadtak. Maguk a gyerekek gyorsan a szívükbe zártak, és én is őket.

Milyennek találod a környéket?

Baja nagyon szép város, közvetlenül a Duna partján, a Sugovicát, a heti piacot is nagyon szeretem. Baja különösen nyáron egy élénk város, sok szép hellyel rendelkezik.

Vannak-e nehézségek a munkádban?

Azt gondolhatnánk, hogy a nyelv nehézséget jelent, ha figyelembe vesszük, hogy néhány gyermek nem hoz otthonról német nyelvtudást, de én ezt nem akadályként tapasztaltam, inkább ebben a korban a gyerekek különösen motiváltak és kompetensek egy második nyelv megtanulására, és gyorsan inspirálhatóak is, mert a gyerekek számára a közös dolgok, a játék és a tevékenységek állnak az előtérben.

Mit szeretsz az óvodában a legjobban?

Nagyon lelkesítő számomra az új dolgok iránti nyitottság és a többi óvónő magas szintű motivációja is, melyet eddig tapasztaltam. E munka során gyorsan kapunk visszajelzést a gyerekektől, és láthatjuk a sikert is, amikor a gyerekek megértik és megtanulják az új német szavakat és aktívan beszélnek.

Mivel töltöd a szabadidődet?

Az állataimmal és a nagy kertemmel.

Nathalie Lehmannt is arra kértem, először röviden mutatkozzon be!

A nevem Nathalie Lehmann, 18 éves vagyok. Dessauból jöttem, ez egy kisváros Sachsen-Anhalt tartományban, Berlintől körülbelül 100 kilométerre. Tavasszal fogok érettségizni Dessauban a Liborius Gimnáziumban. November óta erősítem az óvónők csapatát az MNÁMK-ban. Jövő év augusztus közepéig maradok itt Baján.

Hogy kerül valaki Németországból dél-magyarországi városunkba, Bajára?

Érettségi után egy évre külföldre szerettem volna menni, ezt már régen eldöntöttem. Egyik barátnőm mesélt Az UNESCO-Bizottság Kulturweit nevű alapítványáról, mely önkéntes szolgálatokat szervez külföldre. A pályázat folyamata hosszú. Meg kell adni, mely területen szeretne az ember tevékenykedni, tehát azt, hogy például egy múzeumban, egy színházban, vagy éppen egy oktatási intézményben. A pályázatnak két fázisa van. Az első egy írásbeli pályázatot jelent. Ha az ember ezt az akadályt vette, következik egy személyes bemutatkozó beszélgetés. Tehát februárban Bonnba utaztam. Miután ezt a megmérettetést is teljesítettem és kiderült, hogy a kiválasztottak közt vagyok, kitört a koronavírus-járvány, úgyhogy az egész tervem veszélybe került.

Mi motivált téged, hogy a mi intézményünket pályázd meg?

Engem tulajdonképpen egy véletlen sodort ide Bajára. Más körülmények közt Afrikába vagy Dél-Amerikába kerültem volna. A járvány miatt csak korlátozott számú európai országba volt lehetőségem utazni. Amint megkaptam a bajai ajánlatot, egy pillanatig sem haboztam, hanem örültem az előttem álló magyarországi kalandnak.

 Mik a napi feladataid?

Végig kísérem a gyerekek napirendjét és ösztönzöm őket, hogy beszéljenek németül. Ez legjobban a játékoknál, a barkácsolásnál és az éneklésnél sikerül.

 Milyenek voltak az első benyomásaid?

Eláraszt a vendégszeretet, amellyel engem az első perctől kezdve körülvettek. Nagyon jól érzem magam itt, és remélem, hogy a következő évben – ha lazul a helyzet – még több lehetőségem lesz arra, hogy megismerjem a várost és annak lakóit, és részt vegyek az MNÁMK tevékenységeiben!

Milyennek találod a környéket?

Csak nemrég óta vagyok itt, de sokat láttam Bajából és környékéből. Kerékpárommal felfedezem Baja közvetlen környékét. Amit annyira csábítónak tartok Baján, hogy közel áll a természethez. Nem túl nagy, de nem is túl kicsi. Könnyű eligazodni, és minden megtalálható, amire szükség van. Hétvégenként kirándulni megyek busszal, hogy megismerjem a régiót. Budapest mellett már megnéztem a Duna-Dráva Nemzeti Parkot, voltam Bácsalmáson, a közeli Ökoturisztikai Központban Pörbölyön és a szerb határon fekvő Hercegszántón.

Vannak-e nehézségek a munkádban?

A nyelvi akadály nagy kihívást jelent. A gyerekek tudják, hogy csak németül értek. De még nem tudnak velem ilyen mértékben beszélni. Néha megértem a mondat-töredékeket, így tudok németül válaszolni és segíteni. De ez egyre jobb és jobb lesz …

Mit szeretsz az óvodában a legjobban?

A kellemes légkört, a kedves kollégákat, a gyerekekkel való interakciót és a jó magyaros ételeket. Nagyon szórakoztató számomra a barkácsolás a gyerekekkel. A kutyaterápia a munkahét egyik különlegessége. A gyerekeket így sok területen és játékosan fejlesztik.

Mivel töltöd a szabadidődet?

A koronajárvány miatt természetesen sok korlátozás van érvényben. Tehát sokkal nehezebb új embereket megismerni. Ezenkívül minden eseményt törlöltek. Ez néha meglehetősen megterhelő egy újonnan érkező számára. Ezért próbálok munka után kimenni biciklizni. Hétvégenként gyakran találkozom más Kulturweit önkéntesekkel Magyarországról. Együtt fedezzük fel az országot, ötleteket cserélünk és közösen főzünk magyar ételeket.

Brautigamné Fekete Erika
óvodavezető

További cikkek