hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Újra vitába szálltak az MNÁMK-s diákok

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Újra vitába szálltak az MNÁMK-s diákok

Bőhm Ramóna (11A) és Máj Imre (11B), az iskolai vitadöntő két győztese, képviselte iskolánkat a ‘Vitázik a világ ifjúsága’ vetélkedő 8. magyarországi iskolahálózati kvalifikációs fordulóján 2018. március 12-én Pécsett.

Ramónának és Imrének két egymás utáni vitában kellett helytállniuk. Az első vitában a sportlövészet oktatásának szükségességét vitatták meg a versenyzők. A második kör vitatémája így hangzott: „Szükséges a mobiltelefonok használatának betiltása a magyar iskolákban?”

Mindketten továbbjutottak az Országos kvalifikációs fordulóba, amely 2018. április 13-án kerül majd megrendezésre a budapesti Goethe Intézetben. A vetélkedőnek ezen a szintjén 16 fiatal vesz részt és vitázik németül 24 percen át releváns társadalompolitikai kérdésekről.

A felkészülés már javában zajlik. Ezúttal ezek a kérdések mellett vagy ellen kell majd érvelniük a versenyzőknek:

Vitatéma 1: „Szükséges-e betiltani Magyarországon a vadállatok cirkuszban való tartását és szerepeltetését?”

Vitatéma 2: „Szükséges-e Magyarországon a szoláriumok használatának betiltása 18 éves kor alatt?”

Ramónának és Imrének eddigi teljesítményükhöz szívből gratulálunk!

Jó felkészülést, izgalmas szócsatákat és további eredményes versenyzést kívánunk!

További információk a projekttel kapcsolatban:

https://www.goethe.de/ins/hu/hu/spr/unt/ver/jdi.html

Péter Szandra
Némettanár

Március 12-én két iskolatársunk és két felkészítő tanárunk kíséretében a pécsi Valéria Koch Gimnáziumba utaztunk a ‘Vitázik a világ ifjúsága’ (Jugend debattiert international) vitaverseny iskolahálózati kvalifikációs fordulójára, ahol másik hat diákkal, (három iskola két-két tanulójával) találkoztunk.

Teljesen más érzés volt, mint az iskolai fordulón lenni. Nagyon sok számomra ismeretlen ember volt ott, de a többségük már ismerte egymást. De a közösség nem zárt, nagyon szívesen fogadnak be új embereket, és minden résztvevő diák és tanár nyitott, segítőkész és mindenekelőtt nagyon-nagyon kedves.

Két témáról kellett vitáznunk, ami eléggé fárasztó volt, de ekkor is nagyon sokat jelentett, hogy a tanáraink mindig bátorítóan mosolyogtak és folyamatosan támogattak minket.

Nekem először a Kontra 2 pozíciót kellett képviselnem, ugyanúgy, mint ahogy az iskolai fordulón. Így ez nem volt újdonság számomra, habár ennél a témánál inkább a Pro oldalra készültem.

A második témánál Pro 2 pozíciót kellett képviselnem, amivel igazából teljesen elégedett voltam. A Pro és a Kontra oldalon is nagyon jól kijöttünk mindkét társammal, segítettük és kiegészítettük egymást.

A két kör között – és a verseny után is – gratuláltunk társainknak, megnyugtattuk egymást, ami nekem nagyon sokat jelentett.

Rengeteg élménnyel utaztunk haza.

Nagyon örültünk, hogy ilyen sok segítség és támogatás érkezett a tantestületből, a diáktársainktól és az egész iskolától. Nagyon szépen köszönjük!

Bőhm Ramóna (11A)

Fotók: Sátayné Gáll Veronika, Tencz Miklós

Az „Unser Bildschirm” összeállítása az eseményről az alábbi linken megtekinthető:

https://www.mediaklikk.hu/video/unser-bildschirm-2018-04-10-i-adas/#

További cikkek