hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„A 2020-2021-es tanévet megnyitjuk!”

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > „A 2020-2021-es tanévet megnyitjuk!”

Közösen mondta el ezt a mondatot Szauter Terézia főigazgató és Peter Stübler német igazgató, az MNÁMK tanévnyitó ünnepélyén.

Peter Stübler, Szauter Terézia

A rendhagyó esemény – a diákok közül csak az első osztályosok és a nyelvi előkészítő évfolyam kilencedikesei voltak a sportcsarnokban, a többiek felvételről, osztálytermeikben tekinthették meg a tanévnyitót – minden résztvevője szigorúan betartotta a koronavírus-járvány miatti utasításokat. Maszkban, megfelelő távolságot tartva hallgatták meg elsőként Szauter Terézia főigazgató gondolatait. „Szeretettel köszöntök mindenkit az új tanévben itt az iskolában! Jó újra találkozni, jó újra együtt lenni! Ezt érezzük minden évben a gyorsan elröpült nyári szünet után, az idén pedig még inkább, hiszen március közepe óta nem jártunk iskolába. Büszkék lehetünk rá, hogy az MNÁMK az online-oktatást magas színvonalon teljesítette. Kezdődik az új tanév, jó megint iskolába járni, a régi ismerősökkel találkozni. Maradjon is így, ezért vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!”

Beszédét követően bemutatta az MNÁMK új pedagógusait, köztük Peter Stübler német igazgatót, aki bemutatkozott és köszöntötte az iskola közösségét. Elmondta, óriási megtiszteltetésnek érzi új munkakörét, és bízik benne, hogy Baján sikeresen kamatoztathatja tapasztalatait, hiszen Németországban is egy gimnázium igazgatójaként dolgozott. Megköszönte a baráti fogadtatást. Arra bíztatta a gyermekeket, érezzék jól magukat az iskolában, leljenek otthonra benne, hiszen csak így lehet szép tanulmányi eredményeket elérni! Elárulta, hogy magyar felesége révén valamelyest beszéli nyelvünket, így röviden magyarul is köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

Peter Stübler

Az beszédek sorát dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára folytatta, aki az MNÁMK új tornacsarnokának avatására érkezett az intézménybe. Kiemelte, hogy Magyarország Kormánya a 13 hazánkban élő nemzetiségre – köztük a második legnagyobb, magyaroroszági németségre – nem kisebbségként, hanem velünk élő, államalkotó partnerként tekint. Ennek megfelelően nyújt anyagi támogatást is részükre. Az oktatást pedig stratégiai ágazatként kezeli, hiszen a tavalyi és a mostani tanévben az országban összesen 800 helyen, mintegy 276 milliárd forintot fordít oktatással kapcsolatos beruházásokra, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Program keretében. Dr. Fürjes Zoltán ismerősként tért vissza az MNÁMK-ba, hiszen tavaly már járt az intézményben, az Ulmer Schachtel átadásakor.

dr. Fürjes Zoltán

Szavait követően Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnöke lépett a mikrofonhoz. Elmondta, ő is ebben az iskolában érettségizett és nagyon büszke rá, hogy az MNÁMK számtalan értékes embert adott a magyar kultúrának, a gazdaságnak, a sportnak, vagy éppen az államigazgatásnak. Megköszönte a szülők bizalmát, és biztosította őket arról, hogy gyermekük modern körülmények között, szakmailag kiválóan képzett pedagógusok irányítása mellett sajátítják el ismereteiket.

Egri Miklós

Az ünnepi beszédeket műsor követte. Láthattunk sváb táncot újdonsült elsőseinktől, hallhattunk gyönyörű dalt, tapsolhattunk kalózjáték-koreográfiának, de nem maradtak el az alkalomhoz illő magyar és német versek sem. Rendhagyó, de reményekkel teli tanévnyitó ünnepség volt! Legyen sikerekben, egészségben gazdag az új tanév!

Fiedler Antal

További cikkek