hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

A biberachi körzeti ifjúsági fúvószenekar koncertkörútja 2022 augusztus 14. és 21. között

MNÁMK-UBZ > Közművelődés > A biberachi körzeti ifjúsági fúvószenekar koncertkörútja 2022 augusztus 14. és 21. között

Múlt héten csaknem 90 német zenész lakott intézményünkben, az aulában nem csak próbáltak, hanem magyarországi német táncokat is tanultak!
A beszámolójukat itt olvashatjátok:

A biberachi körzeti ifjúsági fúvószenekar (KJK) nevében nagy örömmel osztjuk meg a magyarországi koncertkörutunkról szóló beszámolónkat. A KJK Biberach körzetéhez tartozik, amely körzet 1977 óta a zenekar támogatója. Jelenleg közel 100 tagot számlál a zenekar, akik mind 15 és 25 év közötti fiatalok. A szimfonikus fúvószenekar vezetője dr. Tobias Zinser. Közel másfél éve kezdődött annak a bajai útnak a szervezése, amelynek során 5 különböző városban adhatunk koncertet.

A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába (MNÁMK) való érkezést követően az első napunkon Szauter Terézia főigazgató asszony fogadott bennünket, majd előadást tartott nekünk az MNÁMK múltjáról és jelenéről. Nagy öröm volt számunkra, hogy az MNÁMK-ban szállhatunk meg, és a kezdetektől fogva szívélyes fogadtatásban volt részünk. Aznap a BAJA TV is eljött a próbánkra, és riportot készítettek velünk. Délután a városnéző kisvonattal jártuk be Baját, végállomásunk a Halászati Miniskanzen és a hajómalom voltak a Duna partján. A történelmi mesterségeket bemutató előadás különösen lenyűgöző volt. A helyszínen elköltött vacsora után visszatértünk a szállásra, hogy a próba után közös énekléssel és társasági játékokkal zárjuk az estét.

Kedden már 9:30-kor elindultunk Balatonfüredre, ahová az első koncertünket terveztük. Szabadidőnket a Balaton partján használtuk ki: a nagy hőségben az egész zenekar számára kellemes felfrissülésként szolgált az Esterházy strandon töltött 3 óra. Utána viszont felhúztuk az egyenruhánkat, és elfoglaltuk helyünket a színpadon. A turisztikai sétányon egyre több ember állt meg, hogy meghallgassa koncertünket, és nagy örömmel tapasztaltuk, hogy már az első fellépésünkön meg tudtuk szólítani az embereket a zenénkkel. Különösen az „O mio babbino caro“, a „Vilja dal“ és az „O sole mio“ című operaművek kaptak nagy tapsot, amelyeket Kriszta Kinga és Horváth István énekesekkel adtunk elő. Késő estére értünk vissza a kollégiumba, ahol egy előre meghatározott mottóval koccintottunk az első koncert sikerére.

A következő nap egy intenzív próbával kezdődött, hogy átdolgozzunk az előző napi koncert finomságait, aztán indultunk is Pécsre. Odafelé úton röviden megálltunk Fekeden, és megtekintettük a festői szépségű kis falut. Mindenkinek nagyon jól esett az ebéd a Tettye étteremben, miután rekkenő hőségben megérkeztünk Pécsre. Közvetlenül ebéd után kipakoltuk a székeket a második koncertünk helyszínére, majd bejátszottunk. A koncert előtt Tobias Zinser és a KJK tagjai is adtak interjút két helyi tévécsatornának. A koncertünk alatt uralkodó hangulat sok járókelőt is odacsalt a Színház térre. Nagy örömmel gondolunk vissza ezekre a percekre. Miután visszatértünk az MNÁMK-ba, a „hajmeresztő” (bad hair) mottó alapján készítettünk magunknak vicces frizurákat, és élveztük a szórakoztató és hosszúra nyúló éjszakát. Különösen nagy élvezet volt számunkra a táncház, ahol Emmert József hagyományos magyarországi német táncokat tanított nekünk, amihez harmonikájával húzta a talpalávalót.

Csütörtökön egy régóta várt nap vette kezdetét, amikor is Budapesten koncerteztünk. A három és fél órás buszút ellenére is jókedvűen érkeztünk a fővárosba. Első állomásunk a magasan fekvő várnegyed volt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt az egész városra. Dr. Jürgen Kniep kulturális megbízottunkkal és nagyra becsült útitársunkkal, Thomas Rundellel közösen csoportképet készítettünk a gyönyörű Mátyás templomnál. Ezzel egyidőben történelmi bevezetést is kaptunk a városról. A lenyűgöző benyomások ellenére örültünk, amikor ismét a klímával felszerelt buszra szállhattunk, ami elvitt minket a koncert helyszínére. A Nemzeti Múzeum előtt még gyorsan próbáltunk egyet az énekeseinkkel. Aztán kezdődött is a koncert, amelynél különösen nagy tisztelettel köszöntöttük Dr. Heiko Schmid tartományi képviselő urat. A koncertet az „Örmény táncokkal” nyitottunk meg, melyet a „Rákóczi induló”, a „Nessum Dorma”, a „Moment for Morricone” és sok más követett. Bajára visszatérve a késői vacsora után még összeültünk egy nagy körben, hogy KJK-hagyományokhoz híven elbúcsúztassuk azokat, akik távoznak a zenekarból. Ezek a pillanatok mindannyiunk számára nagyon meghatóak voltak.

Másnap reggel Emmert József tartott nekünk előadást az Ulmer Schachtel emlékmű-hajóban, majd végigjártuk az iskola területén található országos német nemzetiségi tanösvényt. Ebéd után Villányba vezetett az utunk, ahol 16 órakor adtunk szabadtéri koncertet. Olyan klasszikusok hangoztak el, mint a „Frank Sinatra Classics” vagy a „Malagueña“. Ezt követően Dr. Heiko Schmid, Dr. Jürgen Kniep és Thomas Rundel urakkal, valamint minden más, a koncertkörúton közreműködővel együtt a Georg Keller pincészetbe tértünk be, ahol közösen, nagyszerű hangulatban ünnepeltünk. Ez az este azért is volt nagyon különleges számunkra, mivel István és Kinga énekükkel, Tobias Zinser pedig a trombitajátékával nyűgözött le mindannyiunkat. Késő éjjel érkeztünk vissza az MNÁMK-ba.

Utolsó napunk egy reggeli próbával kezdődött. A magyar nemzeti ünnep alkalmából a bajai Kultúrpalota épületében zenéltünk. Alkalomhoz illően a Rákóczi indulóval nyitottuk meg a koncertet. Ennek az alkalomnak különösen nagy jelentősége volt számunkra, ugyanis mindenki tele volt energiával, és mindenkit érzelmileg is megérintett az utolsó előadásunk. Ezt alátámasztotta Nyirati Klára polgármester asszony beszéde is, amit szívvel-lélekkel közvetlenül nekünk fiatal zenészeknek címzett.  Hálával telve tértünk vissza szállásunkra, és a közreműködőkkel együtt töltöttük el az utolsó közös esténket. Hagyományos táncokat táncoltunk, énekeltünk és sokat nevettünk. Erre az estére még biztosan nagyon sokáig fogunk emlékezni.

Most eljött az idő, hogy búcsút vegyünk a rendkívül emlékezetes magyarországi koncertkörúttól. Szeretnénk hálásan megköszönni minden szervezőnek és közreműködőnek, akinek köszönhetően megvalósult ez az utazás. Köszönet illeti Emmert Józsefet és Munding Alizt az MNÁMK közreműködésében, akik egész idő alatt rendelkezésünkre álltak. Köszönjük Thomas Rundelnek, hogy végig tanáccsal és videokamerával állt az oldalunkon. Nagy köszönet illeti Horváth István és Kriszta Kinga énekeseket, akik megosztották velünk zenei szenvedélyüket. Továbbá köszönjük Dr. Heiko Schmid tartományi képviselő úrnak és Dr. Jürgen Kniep ügyvezetőnknek, akik a Biberach körzet intézményeként támogattak bennünket. És végül, de nem utolsó sorban szeretnénk köszöntetet mondani Tobias Zinsernek, aki minden értelemben a zenekar hajtóereje.

Reméljük, hogy nemsokára újra találkozunk! – Danke schön!

KJK

További cikkek