hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

A DSD I-es nyelvvizsgáról értekeztek 

MNÁMK-UBZ > Felnőttképzés > A DSD I-es nyelvvizsgáról értekeztek 

Talán kevesen tudják, hogy Magyarországon egyedüliként, immár 12 éve az MNÁMK koordinálja a 8. osztályosok DSD I-es – Deutsches Sprachdiplom (német nyelvi diploma) – nyelvvizsgáját. Az elmúlt héten ezzel kapcsolatban továbbképzés helyszíne volt intézményünk. A részletekről Sipos Éva projektkoordinátort kérdeztem.

 • Hogyan kezdődött?
 • 12 évvel ezelőtt 12 iskola 270 tanulója számára szerveztük meg az első országos DSD I-es nyelvvizsgát. Ez a projekt a ZfA, vagyis a külföldi német iskolák szakmai felügyeletét ellátó központ, a német oktatási kormányzat, azaz a Kultusminister Konferenz és a magyarországi oktatási minisztérium közt létrejött megállapodás alapján indulhatott el, melynek megvalósításával a magyarországi oktatásért felelős tárca   intézményünket bízta meg. Ennek értelmében a bajai MNÁMK a DSD I. országos egynyelvű nyelvvizsga központja lett.   
 • Milyen feltételekkel rendezhet iskola DSD I-es nyelvvizsgát?
 • A honlapunk – www.mnamk.hu – részletes információkat tartalmaz ezzel kapcsolatban, most nem mennék bele a részletekbe. Ami nagyon fontos: nálunk kell regisztrálni, utána mindenben segítünk.
 • Azt már tudjuk, hogy kezdetben hány tanulóval indult az egész projekt. Mit mutatnak a jelenlegi számok?
 • Januárban véglegesítjük a jelentkezéseket, de az már most látszik, hogy ebben a tanévben a 117 regisztrált iskolánkból eddig 1558 nyolcadikos biztosan tesz majd DSD I-es nyelvvizsgát.
 • Miről szólt a múlt heti továbbképzés?
 • Minden évben van a rendszerhez újonnan csatlakozott intézmény- elsősorban a tőlük delegált, leendő helyi vizsgaszervezőket, vizsgáztatókat hívjuk meg erre a rendezvényre. Ez a vendégkör bővül a DSD I-vizsgahely-jogosultságot már megszerzett régi vizsgahelyektől érkezett, de vizsgatapasztalatokkal még nem rendelkező kollégákkal. A három nap folyamán a résztvevők megismerkednek a vizsga felépítésével, az egyes vizsgarészek sikerességét biztosító kompetenciákkal, melyek fejlesztéséhez módszertani segítséget adunk. Emellett változott a vizsgarendszer és az online felületen történő ügyintézés is – erről is tájékoztattuk a hozzánk érkezett leendő vizsgaszervezőket, vizsgáztatókat. Természetesen volt lehetőség szakmai véleménycserére is. Ilyenkor összegyűjtjük a tapasztalatokat, és ha szükséges és lehetséges, ezek birtokában javítjuk a rendszert.

Pappné Harcos Erzsébet kolléganőnk prezentációja a továbbképzésen

 • Miből áll ez a nyelvvizsga?
 • Szövegértésből, hallás utáni szövegértésből, íráskészségből és szóbeli kommunikációból. Mindig márciusban kerül sor az írásbeli fordulóra, a szóbeli vizsgák időszaka pedig február végétől április közepéig tart. 
 • Miért fontos, hogy egy nyolcadikos diák nyelvvizsgát tegyen?
 • Egyrészt értékes tapasztalatokat szerezhet magáról a nyelvvizsgáról, hiszen ezt megelőzően még nem volt ilyen szituációban. Másrészt visszajelzést kaphat nyelvtudása aktuális állapotáról. Van egy harmadik fontos eleme is a DSD I-nek. Jó eredmény elérése esetén óriási motiváció a további nyelvtanuláshoz.
 • Köszönöm szépen az információkat!

Fiedler Antal

További cikkek