hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Mezősi Ágnes fotókiállítása

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Mezősi Ágnes fotókiállítása

2022.10.12 -én Mezősi Ágnes fotóművész munkáiból nyitottunk kiállítást az MNÁMK Galériájában.

Mezősi Ágnes hazánk minimalista fotóművészetének egyik legkiválóbb képviselője.

A minimalista fotográfia a képalkotás egy olyan formája, amelyet túlzó, néha már-már szigorú egyszerűség jellemez. Ez a stílus a kompozíciós alkotóelemek minimális használatát hangsúlyozza: szín, tárgyak, formák és struktúra. Gyakran egyetlen tárgyra, alanyra fekteti a hangsúlyt a kompozíción belül, miközben az épített környezetből merít. Bár a fotográfia ezen fajtája a művészeti mozgalomból származik, a korai 1920-as (Bauhaus mozgalom kezdett geometriai formákat használni) évekből, hatása megmutatkozik a digitális fotóművészet különböző területein is. 

A kiállítást Harmath István szobrászművész nyitotta meg, ebből idéznék most Önöknek most egy részletet:

„ Ágnes kompozícióinak jellemzője az egyszerűsítés, a fölösleges elhagyása, a szükséges megtartása. Következésképpen néhány gondolatot szeretnék megemlíteni, ami szorosan, összefügg Ágnes munkáival, annak szellemi hátterével.

Beszéljünk a kép nyelvéről – a képnyelv formai áthatásokat, hasonlóságokat használ. A fogalom a beszédhez tartozik. A kép hallgat, nem tartozik a hanghoz és a fogalomhoz. Hallgat, de mozgásban van, asszociációkat mozgat, megformál és egyesít. A kép inkább a zenére hasonlít, de hangtalan zene.

A művészet, úgy a fotográfia is látványélményből indul. A kérdés azonban az, hogy mit tudunk ebből létrehozni, milyen valóságokon át teremtjük meg az egységet.

Ágnes látványélményként a formát válassza. A szellem az örök igazság és annak megismerése, látható alakja a forma. A forma tehát igazság, amely változatlan és örök.

A forma az igazság manifesztációja. A létezés valamennyi síkján, természet, lélek, szellem, megnyilvánul, anélkül, hogy módosulást szenvedne. A forma azért végtelen és kimeríthetetlen mert a létezés is kimeríthetetlenül gazdag.

Kérdés, hogy a látó és a látott, a személy és a tükröződés viszonya hogyan fejeződik ki a formában. Ágnes a képein keresztül önmagát formálja meg miközben nézi a varázslatot, a láthatót.

Ágnes nem valami sosem létezett újat talál ki, hanem keresi és megtalálja a valóságot, mely mindenhol minden időben időtlen. A realitások áthatás által történő egységének a formában való egyesítése tükröződik munkáiban.”

Mezősi Ágnes munkái november 12-ig láthatóak az MNÁMK Galériájában.

Alkotó weboldala:

További cikkek