hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„A nagy mosás”

MNÁMK-UBZ > Óvoda > „A nagy mosás”

Minden eddiginél több, legalább ötszáz alkotás került ki október 20-án, csütörtökön az Eötvös utcában és a Tóth Kálmán téren kifeszített szárítókötelekre: Baja rajzolni-festeni szerető gyermekei ismét csatlakoztak a világméretű nagymosáshoz.

A La Grande Lessive (A nagy mosás) nevű projektet 2006-ban indította útjára Joëlle Gonthier francia képzőművész azzal a céllal, hogy adott téma mentén összekapcsolja a világban élő és alkotó művészeket és művészbarátokat, korhatár nélkül. Az akció évente két alkalommal valósul meg, márciusban és októberben, meghatározott napon, és mindeddig összesen 181 ország csatlakozott a kivitelezéshez.

– Ezen a napon a világ minden táján ugyanaz történik, azonos témában készült képek árasztják el a tereket, emiatt pedig olyan érzése van az emberek, mintha egy nagy nemzetközi képzőművészeti műhely tagja lenne. Együtt alkotunk, egyszerre mozdulunk. Ugyanakkor ez a kezdeményezés a város iskoláit, pedagógusait is összefogja. Már kialakult az együttműködés várjuk, hogy megtudjuk az épp aktuális tematikát, elkezdjünk rajta gondolkodni és dolgozni, és úgy látjuk, a bajai közönség is egyre jobban értékeli az erőfeszítéseinket – ismertette Majorcsicsné Ujjady Krisztina, a Liszt AMI Vizuális Iskola helyettes vezetője. Hozzátette: idén tíz intézmény közössége csatlakozott a megmozduláshoz, és több mint ötszáz dupla munka született (a kifüggesztés miatt a lap mindkét oldalára el kell készíteni az alkotást). Az idei téma – Álmaim színei – szemmel láthatóan nagyon megragadta az ifjú alkotókat, csodásan színes munkák születtek.

Miközben a szervezőknek további ruhacsipeszek beszerzéséről is gondoskodniuk kellett, hogy az összes alkotás felkerüljön a kötelekre, megérkezett a helyszínre az MNÁMK Wundervise óvoda Katica csoportja: a 22 kisgyermek maga hozta el munkáit. – Első alkalommal veszünk részt ebben a képzőművészeti projektben. Egy teljes héten át készültünk, minden kis óvodásunkkal egyénileg egyeztettünk a színíválasztásról, technikáról. Nagyon jónak tartjuk a kezdeményezést, tetszenek a kiállított munkák.

Magunk nagyon lelkesen készültünk, a szülők is támogattak, és sokan el is jöttek, hogy tanúi legyenek a rajzok kihelyezésének, hiszen ez számunkra nagy esemény – mondta Ódor Katalin óvodapedagógus. Hozzátette: amikor az egynapos kiállítás végén visszakapják a munkákat, az óvodában is kiállítják azokat, mivel nagyon büszkék a gyerekek szemet gyönyörködtető alkotásaira. A legtöbb tanintézmény ugyanezt teszi: mivel maga a kiállítás az eredeti szándék szerint egyetlen napig lehet nyilvános, a visszakapott rajzokat, festményeket intézményen belül is kiállítják.

Sándor Boglárka

Szöveg és képek: www.baja.hu

További cikkek