hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Élő történelemóra az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Élő történelemóra az MNÁMK-ban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején 16 éves volt. Budán, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanult. Október 23-án, délután cselgáncs edzésről ment haza villamossal, amikor szokatlan rendezvényt látott a Műegyetemen és annak környékén, a budai alsó rakparton. Leszállt a tömegközlekedési eszközről, közelebb ment, megpillantotta barátait és innentől kezdve felgyorsultak a kommunista hatalom hadbírósága által fegyházbüntetésre ítélt, majd a rendszerváltás után politikai vezetőszerepet vállalt Murányi Levente életében.

Mindezt személyesen mondta el az MNÁMK diákjainak 2022. október 18-án, az intézmény aulájában. Előadása közben szinte együtt éltük át vele az akkori történéseket. Elmesélte, hogy 23-án, délután, a Műegyetemen 16 pontban fogalmazták meg követeléseiket, és ezt szerették volna beolvastatni a Magyar Rádióban. A Bródy Sándor utcában azonban az Államvédelmi Hivatal embereinek sortüze fogadta a békésen demonstrálókat.

A következő napokban Murányi Levente is részt vett a fegyveres harcokban. Molotov-koktélokat, azaz égő benzines palackokat dobott társaival orosz harci járművekre, és gépfegyvert is fogott a kezébe. A végeredményt ismerjük. A forradalom és szabadságharc utáni megtorlás során, 1957-ben tartóztatták le. Három és fél év fegyházbüntetésre ítélték, pedig nem akart mást, mint egy tisztességes világot.

Murányi Levente a velünk élő történelem. Érdemes volt meghallgatni hiteles gondolatait!

Fiedler Antal

A Bajai TV összeállítása az előadásról:

További cikkek