hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Az itt dolgozók életének fontos része az MNÁMK!”

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > „Az itt dolgozók életének fontos része az MNÁMK!”

Beszélgetés Peter Stüblerrel, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja új német igazgatójával.

 • A tanévnyitó ünnepélyen magyarul is köszöntötte a résztvevőket. Ilyen gyorsan megtanulta a nyelvünket?
 • Dolgoztam már Magyarországon. Nyolc évig a Deutsche Schule Budapest igazgató-helyettese voltam. Ebben az időszakban ismerkedtem meg magyar származású feleségemmel, ezért beszélek egy kicsit magyarul.
 • Értem. Beszélgetésünk elején, kérem, röviden mutatkozzon be!
 • 48 éves, végzettségemet tekintve történelem-angol szakos tanár vagyok. Az elmúlt négy évben Németországban, a Fekete-erdőben található Freudenstadt település gimnáziumának igazgatójaként dolgoztam. Feleségemmel két gyermeket nevelünk.
 • Gyermekkorunk nagy televíziós élménye, a Klinika című filmsorozat is a Fekete-erdőben játszódott. Igazán szép vidék. Hogy kerül valaki a Schwarzwaldból Magyarország déli részére, Bajára?
 • 2019. novemberében találkoztam a ZfA – Zentralstelle für Auslandsschulwesen, vagyis a Németország területén kívül lévő német iskolákat irányító központ – álláshirdetésével. Budapesten is nagyon jól éreztem magam, így megbeszéltem a feleségemmel, hogy megpályázom ezt az állást. Nagyon örülünk, hogy sikerült!
 • Melyek a legfontosabb feladatai? Milyen célokkal látott munkához?
 • A német-magyar tagozat vezetőjeként legfontosabb feladatomnak a német érettségire való felkészítést és annak sikeres lebonyolítását tartom. Foglalkozom a német kollégák munkájának koordinálásával is. A következő időszak célja az új német nemzetközi érettségi vizsga bevezetése az MNÁMK-ba. Ezt a munkát természetesen az iskolavezetés többi tagjával közösen végezzük.
 • Mennyiben más a bajai munkája, mint a freudenstadti volt?
 • Komplexebb, egyben bonyolultabb is. Itt a német-magyar rendszer alapvetően meghatározza a feladatokat. Mindkét kultúrának meg kell felelni, az érettségit is ennek megfelelően kell összeállítani, nem beszélve az odáig vezető útról. Természetesen vannak olyan vezetői tapasztalataim, amiket hasznosítani tudok, és a mostani munkámnak egy személyes vetülete is létezik. Megismerhetek új területeket. Megtehettem volna, hogy a Fekete-erdőben maradok és onnan megyek nyugdíjba, de szeretem az újdonságokat, érdekelnek a kihívások.
 • Ha már az újdonságoknál tartunk. Sokan mondták már munkájuk kezdetén, hogy az MNÁMK egy igazi labirintus. Önnek mennyire sikerül eligazodni a piros téglák falai között?
 • Eleinte örültem, ha az irodámba visszataláltam. Viccet félre téve, lépésről-lépésre ismerkedem mindenkivel és mindennel. Ebben óriási segítség titkárságunk két kiváló munkatársa, Timárné Ginder Kinga és Ónodiné Nagy Nikoletta. Hat órát tartok egy héten, három különböző épületben, úgyhogy napról-napra jobban eligazodom.
 • Évnyitó beszédében azt mondta, arra fog törekedni, hogy diákjaink otthonukként tekintsenek az MNÁMK-ra, érezzék jól magukat nálunk, hiszen így lesznek képesek jó teljesítményre a tanulmányi munka terén. A közösségteremtés komoly hagyományokkal rendelkezik ebben az intézményben. Meséltek már önnek erről?
 • Igen, ezt hallottam német kollégáimtól, és magam is tapasztaltam már. Hálás vagyok azért a barátságos fogadtatásért, amiben ittlétem óta részem van! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek! Örülök, hogy része lehetek az MNÁMK nagy családjának! Kiváló szellemű az intézmény! Ez megmutatkozik a gyerekek mentalitásában és abban is, hogy az itt dolgozók nemcsak állásként, hanem életük fontos részeként tekintenek az MNÁMK-ra. Nagyszerű a munkakapcsolatom az iskolavezetés minden tagjával, bízom benne, hogy eredményes munkát tudunk végezni!
 • Ez akár végszó is lehetne, de hadd tegyek fel egy utolsó kérdést! Tudom, hogy nagyon elfoglalt, de biztosan rendelkezik valamennyi szabadidővel! Hogyan tölti?
 • Egyelőre az összes szabadidőmet leköti, hogy kipakoljak abból a sok dobozból, ami a lakásunkban található. Aki költözött már, tudja, ez nem kis feladat. Azért, amikor tehetjük, kimozdulunk és igyekszünk felfedezni a várost a feleségemmel. Sokat sétáltunk már a gyönyörű Petőfi-szigeten, és amikor a Szentháromság téren vagyunk, úgy érezzük magunkat, mintha szabadságunkat töltenénk. Nagyon szép város Baja, örülünk, hogy itt lehetünk!
 • Köszönöm szépen a beszélgetést! Jó munkát, kellemes itt tartózkodást kívánok!

Fiedler Antal

További cikkek