hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Az úton menj tovább!”

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > „Az úton menj tovább!”

Többek között a P. Mobil együttes alkalomhoz illő dala is felcsendült a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja hagyományos, érettségibizonyítvány-átadó ünnepségén 2022. június 25-én, az intézmény aulájában.

A megjelenteket Szauter Terézia főigazgató köszöntötte. Elmondta, hogy a 99 fős 12-es évfolyam minden tanulója sikeres érettségi vizsgát tett.

?Intézményünk jellegzetessége, hogy a végzősök szinte mindegyike kettő, vagy több bizonyítvánnyal távozik az MNÁMK-ból.  A német-magyar ágon, a 12. a és b osztály tanuló mind a Német Szövetségi Köztársaság, mind Magyarország érettségi bizonyítványát megszerezték, és mellé legtöbben két nyelvvizsga bizonyítványt. A 12. c osztályosok nemzetiségi érettségi bizonyítványukon kívül szintén több nyelvvizsgával büszkélkedhetnek, melyet néhányan ma a DSD II nyelvi diploma formájában vehetnek át. A 12 d osztály, a technikum diákjai közül is sokan szereztek német és angol nyelvvizsgát középiskolai éveik alatt, most pedig az érettségi bizonyítványt és mellé a szállodai recepciós szakképzettségről szóló bizonyítványt vehetik át. Szívből gratulálunk a szép eredményekhez!?

A főigazgatói mondatok után Katja Dorrmann, a budapesti német nagykövetség kulturális attaséja lépett a mikrofonhoz. Beszédében arra utalt, hogy a koronavírus új kihívások elé állított minket. A hosszú online oktatás után különösen felértékelődött a személyes jelenlét jelentősége, hiszen éppen a találkozások építenek hidakat a kultúrák között.

?A világ nyitva áll önök előtt. Legyenek nyitottak, toleránsak és szolidárisak! Ne féljenek a döntésektől! Ha hibáznak, ne szomorkodjanak! A célok eléréséhez a kerülőutak is hozzátartoznak. Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy személyesen gratulálhatok a szép érettségi eredményekhez!?

Katja Dorrmann után, Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumi elnöke osztotta meg gondolatait az ünnepség résztvevőivel. Azt kérte a most érettségizett diákoktól, gondoljanak vissza arra, honnan indultak tanulmányaik elején, és nézzék meg, mára hova érkeztek.

?Herzlichen Glückwunsch vagyis szívből jövő jókívánság. Ezt a két szót gyakran használják a németek, amikor köszöntik rokonaikat, barátaikat. A magam részéről a szívből jövő jókívánság mellé pozitív szemléletű, kiegyensúlyozott életet kívánok! Az elmúlt 4-5 évben megtapasztalhatták, hogy a sikert nem adják ingyen. A továbbiakban is munka és együttműködés vár önökre! Az alapokat megkapták, sok sikert kívánok a továbbiakhoz!?

A kuratóriumi elnököt Peter Stübler, az MNÁMK német igazgatója követte a szónoki emelvényen. Arra kérte a búcsúzó diákokat, hogy találják meg saját útjukat az életben!

?Megtanultak sokféle tartalmat és kompetenciát. Alaposan megismertek két kultúrát, biztosan használnak két nyelvet. Kialakult a személyes identitásuk. Fontos ismeretekkel gazdagodtak, de azt se felejtsék el, hogy az intézmény falain belül élethosszig tartó barátságok is köttettek. Mindezekkel együtt kívánom, hogy váljanak valóra az álmaik, legyenek boldogok és sikeresek az életben! Az MNÁMK kapuja ezután is mindig nyitva áll önök előtt!?

A végzősök nevében Schauer Flávia beszélt arról, hogy az online időszak miatt számos új kihívásnak kellett megfelelniük, de most mindannyian szeretettel és jóérzéssel tekintenek vissza a középiskolás évekre. 

?Sajnos a járvány miatt le kellett mondanunk találkozásokról, közös programokról, kirándulásokról. A munka azonban nem állt meg. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy eredményesek voltunk a nyelvvizsgák, a különböző versenyek és most az érettségi területén is. Évfolyamtársaim nevében köszönöm mindenkinek, aki segített idáig eljutni?!

Az ünnepi beszédek sorában utolsóként, az érettségizőket 4-5 évig kísérő osztályfőnökök nevében Johannes Schmied kért szót. Azt mondta, tudja, most még van némi bizonytalanság a frissen érettségizettek között, hiszen itt kell hagyni a megszokott környezetet, el kell szakadni a jól ismert arcoktól. De nem kell félni az újtól!

?A mentorok ideje lejárt. Mi elköszönünk az érettségizett diákoktól, innentől kezdve mindenki a saját, önálló útjára lép. Legyenek céltudatosak és ne hagyják, hogy a rövid távú sikerek pillanatnyi elégedettsége elterelje a figyelmüket a hosszú távú céljaikról! Mindig nézzenek szembe önmagukkal! Tegyenek fel őszinte kérdéseket saját maguknak, mert csak így tudnak tanulni a hibáikból, csak ez az út vezet a fejlődéshez! Mindenkinek sok sikert kívánok!?

A tartalmas és érzelmektől sem mentes beszédek mellett természetesen ünnepi műsor is színesítette a programot. Köszönet érte Kovács Ágostonnak, Mihálovics Hannának és felkészítőiknek! A műsor színvonalát most is emelte az ifj. Illés Zoltán által vezetett Kollégiumi Zenekar.

Ezzel az ünnepséggel véget ért 99 diák MNÁMK-s pályafutása. Átvették érettségi-, nyelvvizsga- és a szakképzettséget igazoló bizonyítványukat, immár hivatalosan is ?érettek? lettek. Megdolgoztak érte. A kemény munka meghozta gyümölcsét. A folytatás sem lesz könnyű. Nem sorolom újra, hogy mi minden kell hozzá. Menni fog. A P. Mobil után szabadon: ?Menj, az úton menj tovább! De néha azért nézz vissza ránk, hozzánk!? Minden jót fiatalok!

Fiedler Antal

További cikkek