hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Don@u-Online-Projekt „Feel free: Seid Europa!”

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Don@u-Online-Projekt „Feel free: Seid Europa!”

A projekt célja a Duna-menti országok diákjainak találkozása és kapcsolattartása. A német nyelvű projekt 27 iskola 16 év körüli tanulóit célozza meg 14 országból. A kétévente meghirdetett projekt idei témája a szabadság fogalma volt.

A szabadságot minden országban másként éljük meg ? annál izgalmasabb, ha három-három különböző európai országból jövő iskolai osztály cserél eszmét erről. A diákok nemcsak saját tanóráikon foglalkoznak a témával, hanem virtuálisan megismerkednek más Duna menti országok diákjaival, és közösen valósítanak meg egy-egy projektötletet.

Iskolánk 10.c osztályának Csorbai Péter tanár úr vezette német nyelvi csoportja – kapcsolódva két másik külföldi osztályhoz ? projektként egy közös Duna-menti menüsor összeállítását tűzte ki célul. Helyi ? dunai ? ételek készültek az egyes országokban, amiről egy-egy rövid videó készül német nyelven, majd pedig ehhez egy közös digitális receptfüzet összeállítása és megosztása lesz a produktum.

2022. május 19-én délután a bajai diákok a Türr-kilátónál vállalkoztak ­? a halászlé fővárosában ? mi másra, mint egy bogrács bajai halászlé főzésére és ennek digitális dokumentálására. Segítséget a főzéshez a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének elnöke, Horváth László és Gyurkity Tamás, ?Örökös Halfőző Bajnok? nyújtottak, akik megismertették diákjainkat a díjnyertes bajai halászlé receptjével és a halászléfőzés helyi kultúrájával, közösségépítő szerepével is.

A halászlé jól sikerült, és az utolsó kanálig elfogyott. A felvett anyagot a főzésről a kiegészítő narrációkkal együtt továbbítottuk filmrendezőnek készülő osztálytársunknak, aki a videó vágását és a film összeállítását kapta feladatul. A készülőben lévő filmet két diákunk július elején prezentálja majd a Németországi Ulmban, ahol egy egyhetes közös tábor keretében találkozhatnak a többi országot és iskolát képviselő 2-2- diákkal.

A délutánba még egy palacsintázás, és számháborúzás is belefért. Hagyományápolás és a 21. századi digitális Európa, gasztronómia, nyelvtanulás, játék így kapcsolódott egy kellemes délutáni osztályközösségi programmá melynek szervezésében és lebonyolításában közreműködött Gugánné T. Ágnes osztályfőnök.

További cikkek