hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Dorfprojekt” Bácsalmáson

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > „Dorfprojekt” Bácsalmáson

Október elején a második osztályosokkal ‘Dorfprojekt’ keretében Bácsalmásra utaztunk, ahol megtekintettük a Kékfestő Műhelyt.

A Bácsalmási Kékfestő Műhelyt 1879 – ben alapította a Skorutyák család. A mesterség sok-sok éven át apáról fiúra szállt. A család utolsó kékfestő mestere Skorutyák János volt. Jelenleg a család barátja, Bakos Zoltán űzi a mesterséget, ill. vezeti a műhelyt.

Ő, ill. Skorutyák János özvegye, Edit néni mutatta meg nekünk a műhelyt. Bakos Zoltán mesélt a kékfestés történetéről, ill. bemutatta a különböző munkafázisokat. Munkája során ma is a több, mint 100 éves gépekkel dolgozik. Megtudtuk, hogy lesz egy egyszerű fehér anyagból kékfestő anyag. A fehér anyagot először egy ún. ‘papp’-ba mártott nyomódúccal megmintázzák. Ez a ‘papp’ egy zöldes színű festékanyag, ami festés után az anyagon fehér mintázatot ad. A mintázás után az anyag festőkádba kerül, ahol indigóval megfestik ? ettől lesz kék színű. Festés után következik az öblítés, és a vasalás, s már készen is áll arra, hogy terítő, ing,  kötény vagy éppen valamilyen ajándéktárgy készüljön belőle.

A műhely megtekintése után Edit néni mesélt a család történetéről.

A műhelylátogatás legélvezetesebb pontja az volt, mikor a gyerekek kis nyomódúcokkal maguk is mintázhattak kék anyagra. Egy kis időre ők is ‘kis kékfestőkké’ váltak.

A munka után elfogyasztottuk a jól megérdemelt ebédünket, s a délutánt egy nagy sétával zártuk a ?Nagy Fakopáncs Tanösvényen.?

Mindannyian jól éreztük magunkat ezen a projektnapon.

                                                                       A második osztályos gyerekek és pedagógusaik

További cikkek