hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Király Gábor volt a vendégünk

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Király Gábor volt a vendégünk

A kollégiumi nevelőtestület meghívására érkezett az MNÁMK-ba Király Gábor 2021. december elsején. A legendás, 108-szoros válogatottsági rekorder labdarúgó kapus motivációs előadást tartott az intézmény diákjai és pedagógusai számára a sportcsarnokban.

Király Gábor bevezető gondolatai után megtekinthettünk egy rövid videó összeállítást, melyben felelevenedtek a nagyszerű hálóőr kivételes pillanatai. Ezután arról beszélt, hogy már labdarúgóként tudatosan készült az aktív sportolói pályafutása utáni időszakra. Mivel gyermekkora óta sportolt, nem is volt kérdés, hogy a sport továbbra is vezető szerepet tölt majd be életében. Megvásárolta azt a hat hektáros földterületet Szombathely mellett, ahol valamikor édesapja focizott, és épített rá egy focipályát. Következő lépésként megalapította a Király Sportegyesületet, amely ma már 250 igazolt labdarúgóval és 30 edzővel rendelkezik. Ezt követően arról is gondoskodott, hogy sportolói megfelelő orvosi és rehabilitációs kezelést kapjanak, így német mintára meghonosította egyesületében az FMR Rehab rendszert. Öt évvel ezelőtt megnyitotta a Király Shopot, ahol egyéb sportruházati cikkek mellett, a védjegyévé vált szürke mackónadrág is kapható. 2019-ben létrehozott egy alapítványt, amely elsősorban szociális tevékenységet folytat.

Az előadás további részében megtudhattuk, hogy Király Gábor mindig is csapatban gondolkodott. Szerinte ahhoz, hogy egy közösség sikeres legyen, szükség van vezérekre, ők alkothatják az együttes gerincét és a többieknek is hozzá kell tenni a magukét. Csak sikeres csapatban lehet sikeres az egyén is. De vigyázni kell, sem a sikert, sem a kudarcot nem szabad túlértékelni. A rossz teljesítményen gyorsan túl kell lendülni, és ha valami jól sikerül, be kell bizonyítani, hogy az nem a véletlen műve.

A kiváló sportember kitért arra is, hogy tapasztalatai szerint a konfliktusokat, nézeteltéréseket – ami része mindannyiunk életének – érdemes szemtől-szemben rendezni. Akkor is, ha az adott pillanatban ez fáj. Utána tiszta víz kerül a pohárba, és mindenki jobban érzi magát.

Király Gábor ezután a pozitív életszemlélet fontosságára hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint ehhez belső és külső motiváció szükséges. Előbbi kategóriába sorolta az alázatot, a szeretetet és a szorgalmat, utóbbiba a szülőket, a tanárokat, az edzőket, a barátokat, a munkatársakat, vagyis azt a közeget, amely körülvesz bennünket. Ugyanakkor a döntés mindenki saját felelőssége.

„Ne azt nézd, hogy másnak mi mindene van, hanem tedd fel magadnak a kérdést: neked miért nincs” A hatékony munka egy idő után értékes teljesítményt eredményez. Először keményen dolgozz, utána álmodhatsz nagyokat. Mindenki, tehát te is tehetséges vagy valamiben. Ezt úgy bizonyíthatod be, ha kitörsz abból a közegből, amiben éppen vagy. Ha felérsz egy hegycsúcsra, vissza kell menned ahhoz, hogy másik hegyet ismét meg tudj mászni!? Így zárta előadását a legendás labdarúgó kapus.

Ezután nézői kérdések következtek, melyeket Király Gábor igyekezett legjobb tudása szerint megválaszolni. A délután az előadóval közös fényképek elkészítésével zárult.

Király Gábor jött, látott és győzött a bajai MNÁMK-ban is. Mi pedig kicsit magunkénak érezve, hazavihettük sikereit, elraktározhattuk magunkban értékes gondolatait, és meríthettünk egy nagyot abból az életfelfogásból, ami ilyen magasságokba repítette őt. Ma is kiválóan védett és igazi csapatjátékosként, alázattal tette a dolgát. Ahogy azt megszoktuk tőle 108 alkalommal a magyar nemzeti labdarúgó válogatottban. Valódi példakép, kiváló ember! Örülök, hogy vendégül láthattuk!

Fiedler Antal

További cikkek