hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Nemzetiségi választási szimuláció az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Nemzetiségi választási szimuláció az MNÁMK-ban

?Demokratie muss gelernt werden? vagyis a demokráciát tanulni kell. Ezzel a mottóval rendeztek projektnapot az MNÁMK-ban. A részletekről Manz Alfréd, az intézmény pedagógusa, az esemény koordinátora adott tájékoztatást.

 • Hogyan tanulták a demokráciát az MNÁMK gimnazistái?
 • A 10, 11 és a 12. évfolyam összes tanulója részvételével megválasztottuk az MNÁMK diákjaiból álló „nemzetiségi önkormányzatunkat”. Természetesen nem hivatalosan, hanem szimuláció formájában. Az volt a cél, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a téma fontosságára. Kézzel fogható, gyakorlati ismereteket nyújtottunk ahhoz, hogy mindenki megtudja, mit kell tennie, ha nemzetiségi szavazóként kíván részt venni a magyar választási rendszerben.
 • Izgalmasan hangzik. Mit kell tenni?
 • Először is regisztrálni kell a nemzetiségi választási jegyzékben. Többek között ezt is elmondtuk a program elején tartott, a választási procedúrát részletesen ismertető bevezetőnkben. Ezután a feladatokat ismertettük. Összesen nyolc képzeletbeli nemzetiségi szervezetre osztottuk a 11. és 12. évfolyamosokat. Meghatároztuk a feladataikat, melyek között információs anyagok feldolgozása, névadás, programalkotás, 1 fő jelöltként állítása, plakátok, röplapok, szórólapok készítése szerepelt. Természetesen német nyelven.
 • Tényleg, mint egy igazi választási kampányban. Nagygyűlés is volt?
 • Nyugodtan mondhatom, a nap egyik fénypontját jelentette a választási nagygyűlés. A nyolc szervezet egy-egy jelöltje kampánybeszédben vázolta az adott társaság elképzeléseit, majd következett az újabb fénypont, a szavazás. Ebben már a 10. évfolyam diákjai és a tanárok is részt vettek. A voksokat urnába dobták a névjegyzék alapján szavazásra jogosultak, majd a választási bizottság összesített és hozott döntést az „önkormányzat” összetételéről, amelybe a nyolcból öt diák kerülhetett.
 • Nagyon kíváncsian várom a végeredményt.
 • Nemzetiségi szervezeteik jelöltjeként az „MNÁMK Német Nemzetiségi Önkormányzatának” tagjai lettek, a megszerzett szavazatok alapján: Francia Fábián, Varga László, Mattenheim Bálint, Csáki Balázs és Égi Blanka. Oklevelet, ajándékot kaptak. Természetesen a többieket is dicséret illeti. Fantasztikus hangulatot teremtettek az aulában!
 • Elmondhatjuk, hogy a foglalkozás elérte célját?
 • Amikor készültünk erre a napra, a fent már megfogalmazott célok mellett azt szerettük volna elérni, hogy diákjaink megértsék: a nemzetiségi lét nem csak zenéből, táncból és hagyományokból áll. Az is fontos, hogy tanulóink lássák, miként kapcsolódhatnak be nemzetiségiként Magyarország társadalmi és politikai életébe. 2024-ben kerül sor a következő nemzetiségi önkormányzati választásra. Lehet, hogy akik ma még csak szimulálták ezt a folyamatot, két év múlva tényleges jelöltként mérettetik meg magukat.
 • Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást!

Fiedler Antal

A Bajai Televízió összeállítása:

További cikkek