hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Szakmai konferencia helyszíne volt az MNÁMK

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Szakmai konferencia helyszíne volt az MNÁMK

2022. március 24-én szakmai konferenciát szervezett az MNÁMK. A német nemzetiségi iskolák pedagógusai számára meghirdetett rendezvény céljaként a bajai intézmény területén található Országos Német Tanösvény megismerését, az ehhez kapcsolódó interaktív feladatok kidolgozását jelölték meg. Utóbbiak segítségével a gyerekek önállóan vagy kiscsoportokban is megismerhetik a tanösvény tartalmát. 

A program két részből állt. A résztvevők délelőtt két csoportban Csorbai Péter és Manz Alfréd tanár urak vezetésével megtekintették a tanösvényt, majd azt követően került sor a korcsoportoknak megfelelő alsós, felsős és középiskolás workshopokra. A kidolgozott feladatokat mindenki számára elérhetővé tették. Az elképzelés szerint, ha eljön egy iskolai csoport, maga választhatja meg, hogy tagjai vezetővel vagy feladatok segítségével önállóan, rally-formában fedezik fel a tanösvényt.

Országosan 6-7 évvel ezelőtt kezdődött a német tanösvények létrehozása. Mára összesen 12 található Magyarországon. Ezek mindegyike arra hivatott, hogy az adott településen élő német nemzetiség jellemző vonásait mutassa be. Kivéve a bajai, amely a teljes magyarországi németség múltjáról és jelenéről nyújt részletes ismereteket. Az LdU vagyis a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának stratégiájában további tanösvények elkészítése szerepel német belügyminisztériumi támogatással.

Az MNÁMK-s rendezvény lehetőséget biztosított egyéb szakmai eszmecserékre is. A szervezők igyekeztek hozzájárulni a német nemzetiségi iskolák közötti hálózatépítéshez is.

Fiedler Antal

  

További cikkek