hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Pro vagy kontra? – „Vitázik a világ ifjúsága” – országos elődöntő és döntő

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Pro vagy kontra? – „Vitázik a világ ifjúsága” – országos elődöntő és döntő

2019. május 28-án rendezték meg a budapesti Goethe Intézetben a ?Vitázik a világ ifjúsága? vitavetélkedő országos elődöntőjét. 

 

Az idei versenyszezon utolsó előtti fordulójába, az országos elődöntőbe Schoblocher Dávid, az MNÁMK 9. A osztályos tanulója az országos kvalifikációs fordulókból a nyolc elődöntős mellett póttagként jutott tovább.

 

Egy nagyon aktuális témát vitattak meg a fiatalok az elődöntőben:

?Szükséges-e, hogy Magyarországon az eldobható palackok címkéin elrettentő hatású képek szerepeljenek??

Sajnos Dávid ezúttal már nem bizonyíthatott, mivel mind a nyolc elődöntős megjelent, de ott ült a nézők között és nagy érdeklődéssel követte a mindkét szópárbajt, és szurkolt a versenyzőkért, akiket a versenyek és a tréning során megismert. Dávid ugyanis 2019. április 23-27. között a nyolc elődöntőbe jutott diákkal együtt részt vehetett a győztesek tréningjén Passauban. A németországi tartózkodás alatt lehetősége nyílt arra, hogy nemcsak magyar, hanem szlovén fiatalokkal is vitázzon és továbbfejlessze retorikai képességeit.

 

Dávidot két osztálytársa is elkísérte a versenyre, akik az iskolai német nyelvű vitaszakkör tagjai.

 

Dávid a magyarországi döntőt is figyelemmel kísérhette, amire 2019.május 30-án a budapesti Andrássy Egyetemen került sor. A négy fiatal a döntőben arról vitázott, hogy vetítsenek-e Magyarországon több filmet eredeti nyelven.

 

A döntővitát követően sor került egy pódiumbeszélgetésre, ahol Dávid is szerepet kapott. Megosztotta a közönséggel élményeit és véleményét a ?győztesek tréningjével? és a projekttel kapcsolatban.

 

Az idei vetélkedőév csúcspontja, a XIII. nemzetközi verseny, amelynek keretében 12 ország 24 legjobb vitázóját hívják össze, 2019 októberében kerül majd megrendezésre, ezúttal Budapesten. Reméljük, ha csak nézőként is, de mi is jelen lehetünk a nemzetközi döntőhét valamelyik versenyén.

 

Schoblocher Dávid (9A) országos 10. helyezéssel zárta a versenyt.

Gattyán Bence Gábor (10.B) pedig az országos 11-16. hely egyikén végzett a versenyben.

 

Szeretettel gratulálunk Dávid és Bence versenyben nyújtott kimagasló teljesítményéhez!

 

További információk és képek:

https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/magyar/

 

Péter Szandra
némettanár

 

 

A „Vitázik a világ ifjúsága” (Jugend debattiert international) verseny elődöntőjét (május 28.) és döntőjét (május 30.) „tartalék” vitázóként volt lehetőségem meghallgatni.  A nyolc elődöntős arról vitázott, legyenek-e elrettentő hatású képek az eldobható palackok címkéin, a négy döntős pedig arról, hogy vetítsenek-e Magyarországon több filmet eredeti nyelven.

Másnap az elődöntőből a döntőbe jutott versenyzők segítséget kaptak egy, a filmiparban dolgozó szakembertől, hogy a lehető legjobb formájukat hozhassák. Ezen a beszélgetésen és az azt követő tréningen én is részt vehettem.

Azért, hogy a feszültség oldódjon, lehetőségünk volt az elődöntő és a döntő között bowlingozni, valamint egy szabaduló szobában próbára tehettük a csapatszellemünket is.

Egy kicsit más volt kívülállóként a többieket hallgatni és nem személyesen vitázni, épp ezért örültem annak, amikor megkértek, hogy vegyek részt a vita utáni színpadi beszélgetésen.

Mindent egybevetve, örülök, hogy ott lehettem, sok élménnyel gazdagodtam, és sokat tudtam tanulni is.

Schoblocher Dávid (9A)

 

 

(Fotók: Selmeczi Tamás, De Re Attila Luigi)

További cikkek