hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Úton az iskolába

Az MNÁMK óvodájának és alsó tagozatának pedagógusai két évvel ezelőtt indították el az „Úton az iskolába” című, óvoda-iskola átmenetet támogató programot.

 Sajnos a járvány miatt eddig nem sikerült teljes egészében lebonyolítani a 12 alkalomból álló foglalkozás-sorozatot, de az idei évben megvalósult.

Célunk, hogy nagycsoportosaink számára megkönnyítsük az iskolába vezető utat azáltal, hogy folyamatosságot biztosítunk. A foglalkozásokat vezető óvónő-tanítónő párok vezetésével a gyerekek élményszerű, játékos iskolaelőkészítő programon vehettek részt.

A kétnyelvű projekt, aminek a kidolgozása is az óvónők, tanítók közösen munkája, intézményünk sajátosságaihoz igazodik.

A foglalkozásokon a gyermekek jól érezték magukat, olyan örömteli tevékenységekben vettek részt, melyek során sikerélményhez jutottak. A játékos feladatok a versengés, de az együttműködés képességét is fejlesztették, s a gyerekek ízelítőt kaptak az önálló tanulási technikák elsajátításából.

A tapasztalatszerzéshez teret, időt, sok-sok eszközt, mozgáslehetőséget biztosítottak számukra a pedagógusok.

Nagyon jól érezték magukat, szabadon tevékenykedtek, játszottak, érdeklődésüknek, fejlettségüknek megfelelő feladatokat oldottak meg, így fejlődtek az iskolai élethez szükséges kompetenciáik is.

Megismertek és alkalmaztak csoportmunkára épülő kooperációs technikákat, ezenkívül olyan szokásokat sajátítottak el, melyek hozzájárulnak majd a sikeres iskolai beilleszkedéshez.

A programban való részvételnek köszönhetően az MNÁMK nagycsoportosai számára az iskolába lépés jelentős állomása azt jelenti majd, hogy együtt érkeznek társaikkal a már ismerőssé vált iskolai környezetbe, ahol várják őket a szintén ismerős tanítónénik.

Brautigamné Fekete Erika                                                       Szauterné Lévai Klára

óvodavezető                                                             általános iskola alsó tagozat igazgatóhelyettes

További cikkek