hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

He Yiyang, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója és Schoblocher Dávid, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának diákja képviselték idén Magyarországot a „Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában” vitavetélkedő nemzetközi döntőhetében. Yiyang meggyőzőkészségének köszönhetően az elődöntőig, Dávid pedig a kvalifikációs fordulóig jutott el.

A „Legyenek-e a kormányfők csak egyszer újraválaszthatóak?” kérdésről ma folytatott nemzetközi döntővitát a lengyel Joel Kojma (Evangélikus Líceum, Cieszyn) nyerte meg kiemelkedő teljesítményével.

A közép-, kelet- és délkelet-európai diákok számára szervezett nemzetközi vitavetélkedőn tizenkét ország: Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Horvátország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Csehország, Ukrajna és Magyarország 24 legjobb vitázója vett részt.

A nemzetközi döntőt, mint az egész év csúcspontját eredetileg a cseh fővárosban, Prágában tartották volna meg, azonban a koronajárvány miatt az eseményt online formában rendeztük meg.

A verseny döntőjében az a négy vitázó vett részt, akik a nemzetközi kvalifikációs fordulókban és a nemzetközi elődöntőben a legmeggyőzőbben érveltek. A XV. nemzetközi döntőben a következő eredmények születtek:

  1. Joel Kojma (Evangélikus Líceum Cieszyn, PL)
  2. Šimon Bízek (Na Pražačce Gimnázium Prága, CZ)
  3. Katerina Kostadinova (Simeon Radev Idegennyelvi Gimnázium Pernik, BG)
  4. Cristian George Negrutiu (I. L. Caragiale Nemzeti Kollégium Bukarest, RO)

He Yiyang, a magyar országos győztes ezt gondolja a vitázásról: „A Vitázik az ifjúság projektben az tetszik nekem különösen, hogy mindig megvizsgáljuk egy probléma mindkét oldalát, és kutatásokat végzünk a témában. Ez egy olyan képesség, amit a fiataloknak meg kellene tanulniuk, mivel ezt később a mindennapi életben gyakran hasznosítani tudják.”

Az országos döntő második helyezettje, Schoblocher Dávid pedig így vélekedik: „Az tetszik a Vitázik az ifjúságban, hogy képes oly módon megváltoztatni az embereket, hogy kritikusabb, de mégis nyitottabb személyek legyenek.” A XV. nemzetközi döntő Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnökének fővédnöksége alatt állt, aki beszédében köszöntötte az összes diákot. További köszöntőbeszédet mondott Claudia Roth, a Német Bundestag alelnöke és Rainer Pollack, a Goethe Intézet kereskedelmi igazgatója.

Virág Zsuzsanna

sajtómunkatárs

presse@goethe.hu

+3670 2676445

https://www.jugend-debattiert.eu/
https://www.youtube.com/user/JugendDebattiertInt
https://www.facebook.com/jugenddebattiert.eu/

További cikkek