hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

MNÁMK-s fellépőkkel zárult a Wunderbar Fesztivál

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > MNÁMK-s fellépőkkel zárult a Wunderbar Fesztivál

2022. április 1-jén, a debreceni Modem Kulturális Központban került sor a Wunderbar Fesztivál elnevezésű, német nyelvet népszerűsítő országos rendezvénysorozat záró ünnepségére.

Ünnepi köszöntőt mondott Papp László, Debrecen polgármestere, Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete és Katja Dormann, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének kultúrattaséja. Papp László megemlítette a német nyelvi, gazdasági és kulturális szereplőket, akik által Debrecenben országos szinten is kiemelkedő a német-magyar személyes, gazdasági és kulturális kapcsolat. Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete a német nyelv fontosságát hangsúlyozta, Katja Dorrmann, a német nagykövetség kultúrattaséja a nyelvtanulás és a nyelvoktatás kiemelkedő jelentőségéről beszélt.

Az ünnepségen fellépett a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tánc- és énekkara, illetve a kollégium zenekara. Táncosaink hagyományos német nemzetiségi táncokat adtak elő, Melcher Zsanett vezetésével. Harmonikán kísért Emmert József. Ugyancsak Emmert József harmonikakísérete mellett lépett fel az UBZ-Nachtigallen négyszemélyes kórusunk. Gallai Réka, Kelemen Kata, Katsányi Janka és Wachter Dorka a Du schönes Ungarland és a Mädel draussen ist so schön című dalokat énekelte. Intézményünk kórusa Kovács Andrásné vezényletével négy énekszámot adott elő. A művek címe, az elhangzás sorrendjében: Morgenlied, Zum Beginn, Heilig, heilig és Neigen Sie. Az MNÁMK-s fellépők sorát az Ifj. Illés Zoltán által irányított kollégiumi zenekar zárta, a következő zeneszámokkal: Andreas Bourani: Auf uns, Michael Barakowski: Zeit die nie vergeht, Nina Hagen: Du hast den Farbfilm vergessen. Minden fellépőnk produkcióját hatalmas tapsvihar követte. A díszvendégek még a rendezvény utáni állófogadáson is nagy elismeréssel nyilatkoztak az MNÁMK-s műsorszámokról.

A programot a Német Kulturális Fórum koordinálta, a szervezésben pedig nagy szerepet vállalt az önkormányzat, a Kölcsey Központ, a Modem, a Csokonai Színház, a Csokonai Gimnázium, a Kossuth Gimnázium és a Dózsa György Általános Iskola is. Az ünnepség végén Horváth Andrea, a Debreceni Német Kulturális Fórum elnöke, az esemény moderátora azzal a gondolattal köszönt el minden résztvevőtől, hogy reményei szerint minden évben megszervezik a Wunderbar Fesztivált.

Fiedler Antal

További cikkek