hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Országos listán harmadik az MNÁMK Gimnáziuma!

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Országos listán harmadik az MNÁMK Gimnáziuma!

A HVG minden évben elkészíti az ország legjobb 100 gimnáziumának rangsorát. A tavalyi 87. hely után, idén az előkelő 62. helyezést érte el a bajai MNÁMK. Az alapítványi fenntartású intézmények között dobogós helyen végzett, országos 3. lett az MNÁMK Gimnáziuma.

Magyarországon jelenleg mintegy 600 gimnázium található, ezek közül hozzávetőlegesen 90 működik alapítványi fenntartásban.  A fenti adatok ismeretében még értékesebb a 62. illetve a 3. helyezés.

A HVG országos mérések, érettségi átlagok és egyetemi felvételi eredmények alapján állította fel ezeket a rangsorokat:

  • Figyelembe vették, hogy az intézmények tanulói az országos kompetenciamérésen matematikai és szövegértési képességek tekintetében milyen eredményt értek el.
  • Kiszámolták a matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem és idegen nyelvi érettségi eredmények iskolai átlagát, ahol plusz pontot jelentett az emelt szintű vizsgák magas száma.
  • Áttekintették az iskolák felsőfokú továbbtanulási eredményességét a nappali tagozaton állami alap- és osztatlan képzésbe bejutott tanulók által elért pontszámai átlaga alapján.

A mutatók mindegyikét a pontszámok alapján sorrendbe rendezték, ezek egyszerű számtani átlaga segítségével állították fel a rangsort.

Szauter Terézia, az intézmény főigazgatója és Peter Stübler német igazgató örömmel és büszkeséggel nyugtázta az eredményt.

A kimagasló eredmény titkát abban látják, hogy az MNÁMK sokszínű és különleges képzési programot kínál ? a nemzetiségi technikumi képzéstől a német nemzetiségi gimnáziumi képzésen át a német-magyar kombinált tantervre épülő képzésig ? ahol minden diák megtalálhatja az érdeklődésének, képességeinek megfelelő utat az érettségihez.

„Az iskola pedagógiai eszköztára ötvözi a magyar oktatási tradíciókat a németországi képzési módszerekkel, és ezen a területen is állandó megújulásra törekszik. A két ország pedagógusai példaértékű együttműködést valósítanak meg az MNÁMK-ban, ennek eredménye pedig visszatükröződik az iskolák rangsorában.” – hangsúlyozta Peter Stübler.

Szauter Terézia kiemelte: „A német nyelv fő szerepet játszik intézményünk életében, de emellett magas színvonalú az angol oktatás, és a magyar nyelvű kommunikáció fejlesztését se hanyagoljuk el. Mi nem nyelvet tanítunk, hanem több nyelven tanítjuk a tantárgyakat. Ennek eredményeként diákjaink több tudományág szakszókincsét sajátítják el gimnáziumi éveik alatt, valamint a különböző nyelvekhez kapcsolódó gondolkodásmódot, mentalitást is megismerik. Ez óriási előny számukra, amikor a gazdasági, vagy a tudományos élet területén munkához látnak.”

Így jellemezték az intézmény vezetői a magyarországi középiskolák sorában egyre rangosabb helyet elfoglaló MNÁMK-t és a benne folyó pedagógiai munkát. Ízlelgessük az eredményt még egyszer: az összes gimnázium közül a 62., az alapítványi fenntartásúak között 3. az MNÁMK Gimnázium. Szép siker!

Fiedler Antal

További cikkek