hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Pályaválasztási börze

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Pályaválasztási börze

A Frankelos és MNÁMK Baráti Kör – Révainé Schőn Teréz és Lengyel Anita szervezésében – 2019. november 30-án, immár 15. alkalommal rendezte meg hagyományos pályaválasztási börzéjét az iskola 11-12.-es tanulói számára.

A nap első részében a 12.-esek prezentációkat tartottak egy évvel fiatalabb kollégáiknak az előző évben szerzett egyhetes szakmai gyakorlataikról. Ez az MNÁMK-pályaválasztási koncepciójának fontos eleme.

A program egykori MNÁMK-s diákok előadásaival folytatódott. Beszéltek felsőfokú tanulmányaikról, adott esetben már a munkaerőpiacon szerzett tapasztalataikról. Minden 11-12.-es diáknak lehetősége volt legalább két előadáson részt venni, majd utána közös megbeszélésen vagy egyéni tanácsadás során még több, számára fontos információt megszerezni.

Volt diákjaink – a teljesség igénye nélkül – a Szegedi Tudományegyetemről, a Corvinus Egyetemről, a Kaposvári Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, érkeztek, de volt olyan ex-frankelos is, aki Göttingenből skype-on jelentkezett be. Pénzügy-számviteltől kezdve, politológián keresztül, nemzetközi gazdálkodásig, sok szakról adtak átfogó tájékoztatást. Előadásaik után arról érdeklődtünk tőlük, hogy érezték magukat előadói szerepkörben.

Elmondták, hogy nagyon szívesen jöttek vissza az intézménybe, Bajára. Elsősorban praktikus tanácsokkal látták el a 11-12.-eseket. Volt szó albérletről, kollégiumról, ösztöndíjakról, a budapesti és a vidéki egyetemek közötti különbségekről, a tanulmányok ideje alatti munkavégzés lehetőségeiről. Az érettségi előtt állók érdeklődéssel kérdeztek egy-egy szak részleteiről: mit tanulnak, hogyan lehet majd elhelyezkedni azzal a diplomával? Beszéltek a leendő közgazdászok konkrét munkájáról, de a pedagógusok képzéséről is. Az egyik előadáson az Erasmus-képzés is szóba került. Németországból, skype-on, elsősorban a német továbbtanulás konkrét lépéseit vették sorra.

A végzősöket is megkérdeztük arról, mit profitáltak a pályaválasztási börzén hallottakból. Elmondták, nagy segítség volt számukra, hogy több felsőoktatási intézményről is hallhattak információkat, ráadásul hiteles forrásokból, hiszen néhány évvel ezelőtt még a mostani előadók is a frankelos vörös téglák között éltek, tanultak. A kapott ismeretek birtokában mindenképpen tisztult a kép számukra a továbbtanulással kapcsolatban.

Összességében jó hangulatú, hasznos ismereteket nyújtó délelőtt volt! Igazán fontos állomása, ennek a 15 éve tartó hagyománynak!

Fiedler Antal

További cikkek