hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Borban a lehetőség

MNÁMK-UBZ > Technikum > Borban a lehetőség

Ez is lehetne a mottója annak az uniós projektnek, amelynek címe „In Vino Varietas” (Borban a változatosság), és amelyben Magyarországot az MNÁMK turisztikai szakirányú technikumának diákjai és pedagógusai képviselik. A részletekről Eperjesiné Fehér Terézzel, az MNÁMK Technikum igazgatóhelyettesével, a projekt magyarországi vezetőjével beszélgettem.

  • Kérlek, áruld el nekünk, milyen lehetőségeket tartogat egy borral kapcsolatos nemzetközi projekt az MNÁMK diákjainak!
  • Iskolapartnerségi keretek között megvalósuló Európai Unió által támogatott Erasmus Plus projektről van szó, melyet a KMK (Kultusminister Konferenz) felügyel. Egy németországi iskola koordinálásával további három ország – Franciaország, Olaszország és Magyarország – szakképző intézményei vesznek részt benne. Az az alapgondolat, hogy a különböző országok diákjai ismerkedjenek meg egymással, illetve a bor készítésével, értékesítésével, és ezáltal nyerjenek betekintést jövendő szakterületük, a turizmus-vendéglátás világába. A projekt keretében mind a négy ország egyik történelmi borvidéke egy borászatának – a mi esetünkben ez a Hajós-Bajai borvidék Hajósi Pincefalujában található Knehr Pince – 500-500 liter minősített vörösborából „házasított” cuvee-t készül. A résztvevők utazások, valamint online-együttműködés keretében fedezik fel a szőlészet, a borászat és az ehhez szükséges marketing világát, és mindezt angol nyelven. A készülő cuvee az „In Vino Varietas” nevet kapja majd, és a mintegy 700-700 palack a résztvevő intézmények tulajdonába kerül.
  • Hol tart most a projekt?
  • 24 hónapos, 2019. októberében indult program lévén a végéhez kellene közelítenünk, de a pandémia miatt kétszer féléves hosszabbítást kaptunk. Utazásokra még nem került sor, a borunkat is csak néhány nappal ezelőtt sikerült kijuttatni a németországi Besigheimbe. A múlt héten megrendezett egyeztető konferencián minden intézmény elmondta elképzeléseit a nála megvalósításra kerülő projekttel kapcsolatban. Ezek alapján tervezzük az utazásokat, melyeket a jövő héten egy újabb online konferencián véglegesítünk.
  • Melyek ezek az elképzelések, tervek?
  • Az online-együttműködés után most a személyes találkozókon a sor. Minden utazáson 8 diák és 2 kísérő tanár vesz részt. Németországban, Besigheim egyik borászatában ténylegesen a borkészítéssel foglalkoznak majd a diákok 2021. szeptemberében. Ez 8 napos ott tartózkodást jelent. Ezt követi 2021. decemberében és 2022. februárjában egy-egy 6 napos utazás Olaszországba és Franciaországba. Olaszország déli részén, Puglia régióban Triggiano nevű település egyik borászatában a borokat tartalmazó palackok címkéinek elkészítését sajátíthatják el a tanulók, megismerkedhetnek az ehhez kapcsolódó grafikai eljárásokkal. Franciaország keleti részén, Lionhoz közel, La Motte Servolex városban a szőlészet lesz a téma. A sort az MNÁMK zárja 2022. áprilisában, amikor nem kevesebbre vállalkozunk, minthogy az érintett szakemberek bevonásával elkészítjük a Hajósi Pincefalu borászati marketing-tervét.
  • Valóban nem kis vállalkozás, amiből mindenki sokat profitálhat. Feltételezem, ennek megfelelő a projekt fogadtatása is.
  • Igen. A diákok és mi pedagógusok is várjuk már a fent részletezett programokat. Nagyon bízom benne, hogy a pandémia nem szól többet közbe, és minden utazás megvalósulhat! Szeretnénk, ha a borkultúra, mint európai örökség, megjelenne a gyermekeink életében, és az is fontos, hogy a bor elkészítéséhez is kedvet csináljunk, vagyis vállalkozói szemszögből is megvilágítsuk ezt a tevékenységet sok-sok olyan marketing ismerettel, ami nélkülözhetetlen egy borászati vállalkozás vezetéséhez. Jóleső érzés, hogy mindezt egy uniós projekt keretein belül, három másik ország intézményeivel, borászataival szorosan együttműködve tehetjük!
  • Köszönöm szépen a tájékoztatást! Sok sikert a programokhoz! Remélem, szeptemberben hírt adhatunk a német utazásról itt, az mnamk-hu-n!

Fiedler Antal

További cikkek